Borgholm

Turista kalauz Borgholmhoz

Megközelíthetőség

Borgholm

Öland legnagyobb városába autóbusszal juthatunk el Kalmarból. A járatok nagyjából kétóránként indulnak a szárazföldről a szigetnek ebbe a részébe. A menetidő körülbelül egy óra.

Közlekedés a városban

Borgholm olyan kis területen fekszik, hogy a buszállomástól könnyedén meg tudunk mindent közelíteni gyalogosan, mert az összes nevezetesség egy alig 500 méter sugarú körön belül fekszik.

Látnivalók a városban

Borgholmi kastély (Borgholms Slott)

Borgholmi kastély

A város délnyugati szélén található a Borgholmi kastély, melyet a nyári időszakban látogathatunk meg. A kastély építése még a 12. században elkezdődött és több, mint 500 éven keresztült folyamatosan bővült, amikor 1806-ban, a tűzvészben majdnem teljesen odaveszett. A megmaradt várromot érdemes megnéznünk. Található egy múzeum is és ha szerencsénk van, akkor megnézhetünk egy koncertet is, melyek nyáron sorra követik egymást ezen a helyszínen.

A királyi család nyaralója (Solliden)

Solliden

Szintén a város délnyugati részében, a város szélén található egy csodálatos villa, melyet még Viktória királynő építtetett. Az épület nyáron látogatható, de a csodálatos parkba bármikor szabad a bejárás. A park gondosan megtervezett, van angol, holland és olasz része is. A parkban semmiképpen se hagyjuk ki a tulipánfa és a Svédország szerte híres óriási nyírfa megtekintését. Mivel ez volt a királyi család nyaralója, ezért nem meglepő, hogy nyáron számos olyan program van, mellyel a királyi családra emlékeznek, és rendszeresen láthatóak a királyi családdal kapcsolatos kiállítások is a Pavilonban.

Városi múzeum (Borgholms Stadsmuseum)

A múzeum csak a nyári csúcsszezonban várja látogatóit. Az állandó kiállításon megcsodálhatjuk az ölandi vasút emlékeit és láthatunk olyan leleteket is, melyek egy több, mint 5000 éves sírból kerültek elő. A múzeum kertjében rendszeresen szerveznek színházi előadásokat és koncerteket.

Aktív pihenés

A kerékpáros turizmus Borgholmban is nagyon népszerű. Ha szeretnénk átmenetileg csatlakozni a népes bicikliző táborhoz, akkor a Köpmangaton találunk kerékpárkölcsönzőt.