Svédország élővilága

Érintetlen természet

Svédország élővilága nagyon sokrétű, akár a növényfajok, akár az állatfajok számát tekintjük. Mivel az országban minden élőlény szigorú védelem alatt áll, ezért nem csoda a természet gazdagsága, változatossága és a vadállatok barátságos viszonya az emberhez.

Állatvilág

Emlősök

jávorszarvas

A szinte már jelképpé vált jávorszarvasokból is számos olyan példány él, mely szinte baráti viszonyban van a körülötte élő emberekkel és gyakran előbukkan reggelente és esténként is akár egészen közel a lakott területekhez. A vadveszélyre figyelmeztető táblákat éppen ezért komolyan kell venni, mert a senkitől sem tartó állatok nagy galibát tudnak okozni az utakon.

A jávorszarvas mellett a nagyobb vadak közül barnamedvével hozhat még össze minket a sors, ha az északnyugati hegyvidékben bolyongunk. Az országban élnek még farkasok és hiúzok is, de ezek olyan félénk állatok, hogy szinte kizárt, hogy a közelünkbe merészkedjenek, annak ellenére, hogy a farkasok már egészen délen is életteret találtak maguknak. A ragadozók közül jelen van még a rozsomák is Svédországban. Ez az állat gyakorlatilag bármilyen más állatot képes megtámadni, de találkozni vele nem nagyon lehet, mert szinte kizárólag az ország lakatlan északi részén él. Északon él még a rénszarvas is, melynek csordáit a lappok terelgetik az északi országrészben.

A szigetvilágban olykor-olykor felbukkannak a delfinek és a borjúfókák is. Az északi részen pedig találkozhatunk igazán egzotikus állatokkal is, mint a lemming és a szibériai repülőmókus.

A déli országrészben viszonylag sok példány él borzból, rókából, gímszarvasból és vaddisznóból is.

Madarak

lumma

Aki szeretne különleges madarakat megfigyelni annak Svédország igazi paradicsom, hiszen számos olyan madárfaj él az országban mely nálunk soha, vagy csak vonulás alkalmával figyelhető meg. A madárvilágot alapvetően a vízhez kötött fajok dominálják. Megfigyelhetőek a sirályok, ludak, récék, bukók, csérek, hattyúk, de láthatunk darut, lundát és lummát is a tóvidékek környékén. Egészen északon különleges fajok is élnek, mint például az északi szajkó, a keresztcsőrű cinege, a lappföldi cinege és a hóbagoly.

Halak

Svédország a horgászni szeretők számára is vonzó hely. Az országban nagy állományban él lazac és pisztráng, de gyakori a sügér, csuka és megtalálhatóak a keszegfélék is. Mivel a horgászat szinte mindenhol ingyenes és Svédországban nem is annyira elterjedt hobbi, ezért aki szeret ennek a sportnak hódolni, az jó kapásra számíthat a tavaknál.

Veszélyes állatok

Svédország éghajlata ideális sok szúnyog fajnak is, így az ideutazónak mindenképpen számítania kell a sok szúnyogra. Lappföldön például gyakorlatilag nem lehet megmaradni megfelelő szúnyogriasztó nélkül, ezért ezt mindenképpen érdemes magunkkal vinni. A szúnyogok mellett elég nagy populációban élnek az országban a kullancsok is, melyek elég nagy arányban hordozzák magukban a Lyme-kórt, így egy esetleges kullancs csípés esetén mindenképpen érdemes figyelni a kór tüneteit és szükség esetén antibiotikummal kezelni azt. Habár nem túl gyakori, de azért előfordulhat Svédországban vipera marás is. Ilyen esetben mindenképpen ellenszérumot kell keresnünk, mely elérhető szinte minden patikában.

Növényvilág

Svédország, erdő

Az ország erdős részeiben általában a nyír, a lucfenyő, a vörösfenyő és a boróka dominál. Igen nagy számban található az országban vadgyümölcs is, melyek közül az áfonyafélék és a földieper igen közkedvelt gyümölcsnek számít a helyiek körében.