Svédország földrajzi jellemzői

Területe, határai, tavak, hegyek

Kebnekaise

Svédország területe 449964 km2, amivel Európa egyik legnyagobb országának számít. Az ország közel 9%-t tavak teszik ki, így a szárazföld teljes területe csak 410928 km2. Svédországot jórészt tengerek határolják, amit jól mutat, hogy az 5423 kilométernyi határvonalból 3218 km tengerpart. Szárazföldi határa van az országnak Finnországgal (568 km) és Norvégiával (1619 km). Északról elindulva mintegy 1600 kilométert kell utaznunk, hogy elérjük Svédország legdélibb pontját. Az ország legmagasabb pontja a Kebnekaise (2111 m). A rengeteg tó közül a legnagyobb a Vänern (5585 km2). Svédországhoz tartozik két sziget is: Gotland (3000 km2) és Öland (1344 km2)

Tájjelleg

Svédország területének csak 3%-t teszik ki a lakott területek, illetve az úthálózat. A megművelhető földterület is csak a teljes terület 8%-a. Ezzel szemben az erdős területek aránya 54%, míg a magashegyi övezet 16%-t teszi ki az ország területének. További 11% lápos, mocsaras terület a már említett 9%-nyi vízzel borított tavas terület mellett.

Az északi és déli táj között nagyon nagy a különbség Svédországban. Az északi hegyvidék sziklás talaján csak törpe nyírek és fenyők vegetálnak. Nem ritka, hogy a Skandináv-hegység csúcsait nyáron is hó borítja. Uralkodó a fenyőerdők zöldje, mely igazán jól harmonizál a tavak és folyók kékjével. Dél felé haladva a nyír- és tölgyerdők egyre többfelé keverednek szántókkal és kaszálókkal. Az ország legdélebbi részén pedig már búzamezőkkel találja szembe magát az ember.

A tengerpart szintén nagy változatosságot mutat a különböző országrészekben: északon meredek sziklákat találunk, középen sok szigetet és csipkeszerű szirteket láthatunk, délen homokos, nyugaton pedig gránit sziklákkal szegélyezett a tengerpart.

Éghajlat

Fehér éjszaka

Habár Svédország meglehetősen északon található, ennek ellenére éghajlata nem olyan zord, mint várnánk, ami annak köszönhető, hogy a Golf-áramlat egyik ága enyhíti a hideg éghajlatot. Szintén az északi fekvésből adódik, hogy nyáron a nappalok, télen pedig az éjszakák hossza sokkal hosszabb, mint nálunk. A híres fehér éjszakák májustól augusztusig szinte egész Svédországban élvezhetők. Már Stockholm magasságában is csak 3-4 órára megy le a Nap nyáron. Északabbra, Lappföldön viszont egyáltalán nincs nyáron napnyugta. A Nap ezen a vidéken a látóhatár peremén vándorol át, azaz még az éjszaka közepén is látható. Kissé nyomasztó, hogy télen viszont egyáltalán nincs teljes világosság. csak 1-2 órán át láthatóak sejtelmes homályos fények az északi tájakon.

Népsűrűség

Svédország népsűrűsége 21 fő/km2. A lakosság eloszlása azonban nagyon egyenetlen az országon belül. A népesség zöme a déli országrészben él. Az ország 80%-a gyakorlatilag lakatlan, az északi részeken teljesen érintetlen tájakkal is találkozhat, aki arra téved.