Glasriket

Turista kalauz Glasrikethez

Glasriket

Glasrikethez, azaz az Üvegkirálysághoz 13 nagy hagyományú üvegművesség tartozik. Ha valaki szeretné körbejárni az üvegműhelyeket, akkor érdemes kiváltani Glasriket Pass-t, mellyel jelentős kedvezményekkel látogathatók a műhelyek.

Målerås

Målerås

Målerås falucska hírnevét a faluban található Målerås Glasbruknak köszönheti, mely egyike a leghíresebb 13 üvegműhelynek Glasriketben. A faluban ma már alig laknak, a házak többségét megvásárolták a tehetősebb Stockholmiak. Ennek ellenére a híres üveggyár továbbra is működik.

Målerås világhírű üvegműhelye a Mats Jonasson Målerås Glasbruk, melyhez a faluban egyértelműen oda lehet találni, hiszen végig táblák jelzik az utat. A műhely minden nap látogatható. A műhelyben galéria és üvegmúzeum is található, ahol igazi remekműveket tekinthetünk meg. Målerås specialitása a különféle állatokat ábrázoló üveg domborművek, melyek tulajdonképpen negatívba domborodnak.

Orrefors

Orrefors

Orrefors híre vetekszik Muranoval vagy Velencével. A kicsi faluba látogatók turisták azonban nem csak a híres, viszonylag jó áron beszerezhető üvegtárgyakért jönnek ide, hanem azért, hogy megismerjék az üveggyártás folyamatát és történetét is.

Orrefors üvegműhelye, az Orrefors Glasbruck, már több, mint száz éve üzemel. A műhelyben főként limitált darabszámú művészi üvegtárgyakat készítenek, melyek a világ minden táján keresettek. A műhely körbejárható és az itt dolgozók készségesen bemutatják mesterségük fogásait, melyek közül egynéhány nagyon látványos. Ha van kedvünk, akkor magunk is készíthetünk fúvott üveget, vagy gravírozhatunk is, de számítsunk igen borsos tanulópénzre.

Külön említést érdemel Orrefors üveggravirozó műhelye is, ahol munka közben láthatjuk a gravírozó művészeket.

Nybro

Nybro

Nybro igazi vidéki kisváros, ahol a rohanó hétköznapok után valódi megnyugvást találhatunk. A település már az 1500-s évek óta lakott, nevét pedig az 1800-s években épült hídról kapta. Nybro is híres kézműves iparáról, a településen már hosszú idő óta foglalkoznak üvegfúvással, üvegfestészettel.

A Nybro Glasbruk üvegműhelyt 1935-ben alapították és alapvetően kézi öntéssel és sajtolással készítenek szobrokat. Híressé vált termékük a garnélarák-halászhajó és a heringhalász-csónak.

Nybro másik híres műhelye a Pukeberg Glassbruk, mely 1871-től készít vázákat, poharakat, gyertyatartókat.

Nybroban található még a James Bond 007 Múzeum is, ahol számos James Bond filmből származó relikvia és dokumentum megtekinthető és természetesen James Bond emléktágy is vásárolható.

Nybroban érdemes a helyi kisvasúttal közlekedni, ami minden látnivalót útbaejt és tömegközlekedési eszközként is használható.