Göteborg

Turista kalauz Göteborghoz

Megközelíthetőség

Göteborg

Göteborg busszal, vonattal és repülővel is megközelíthető. Malmöből és Stockhomból szinte óránként indulnak távolsági buszjáratok, melyekkel 3-4 óra elérhető a város. A menetrendszerinti vonatok száma is jelentős akár Malmö, akár Stockholm felől közelítünk. Legyünk azonban résen, ha Malmöből vonatozunk, mert ugyan az expressz vonat négy óra megteszi az utat, a normál vonatnak ugyanerre már hét órára van szüksége. Repülővel Göteborgot Koppenhágából, Malmöből és Stockholmból közelíthetjük meg. A repülőtérről a városba közel fél órás buszozás utunk jutunk be.

Közlekedés a városban

Busszal, vonattal és a reptéri buszjáratokkal is azonnal a város szívébe érkezünk a Nils Ericsson térre. Ha használni szeretnénk a tömegközlekedést és alaposan szét szeretnénk nézni a város látnivalóiban is, akkor érdemes kiváltanunk a Göteborg Passt, mellyel minden buszon, villamoson és a helyi hajókon is ingyen utazhatunk. A kártyával számos étteremben is kedvezmény vehető igénybe és néhány parkolóban is ingyenesen parkolhatunk. Egyébként a helyi közlekedés és a parkolás is elég drága a városon belül.

Látnivalók a városban

Kikötő (Port)

Göteborg kikötő

Göteborgban található Skandinávia legnagyobb kikötője. Ha körbe szeretnénk járni a kikötőt, akkor érdemes sétahajóra ülnünk és arról körülnéznünk. A vízparton elindulva számos érdekes épületet nézhetünk meg, köztük például a Göteborgi operát is. A centrumba Göterbog sétáló utcáján, az Avenynen, juthatunk be. A városközpont mellett érdekes háromszintes házakat láthatunk, melyek alsó szintje kőből, a felső kettő pedig fából épült. Ez az úgynevezett Haga-negyed, mely a 19. században épült és a város egyik legrégebben álló része.

Szigetvilág (Skärgården)

Kilátás, Stora Rös

Érdemes kirándulást tennünk a Göteborg környéki szigetvilágba is. Ide legkönnyebben villamossal jutunk el a centrumból. Ha szeretünk madártávlatból bámészkodni, akkor érdemes felmásznunk a Stora Rös kilátópontra, mely a legnagyobb Styrsö szigeten található. Innen az egész szigetvilágot láthatjuk és jó időben csodálatos fényképeket készíthetünk.

Vidámpark (Liseberg)

Liseberg

Aki szereti a vidámparkokat az semmiképpen se hagyja Liseberget, Göteborg vidámparkját. A vidámpark játékai igazi extrém élményekkel és sok meglepetéssel szolgálnak. Kipróbáljuk a hullámvasutat, a szabadesés tornyot és a szellem hotelt is.

Tudományos élményközpont (Universeum, Science Discovery Centre)

Az óriási üvegfalú épületben igazi dzsungel vár ránk. A mesterségen kialakított trópusi őserdő mellett, óceáni akvárium is megtekinthető és az emberi testet felépítő sejtek működése is látható egy működő maketten. Sajátos élményben lehet részünk, ha kipróbáljuk a hátrafelé biciklizést, de tervezhetünk akár kamiont is.

Városi múzeum (Stadsmuseet)

A Városi múzeum a Kelet-Indiai Társaság 18. századi épületében található. A kiállításon történelmi és kultúrtörténelmi emlékeket láthatunk Göterbog és Nyugat-Svédország multjából. Egészen 12000 évvel ezelőttre visszautazhatunk a kiállítás segítségével, mert a kiállítási tárgyak között ősi tárgyak és kőre festett különleges képek is találhatók.

Művészeti múzeum (Konstmuseet)

A göteborgi Művészeti múzeumban számos Rembrandt, Picasso és Chagall mű mellett bőséggel láthatunk képzőművészeti alkotásokat a skandináv művészetből is, melyek elsősorban a 19. és 20. századból valók.

Tengerészeti múzeum (Sjöfartsmuseet)

A tengerészeti múzeumban nem csak az elmúlt négyszáz év tengerészettörténetét nézhetjük meg, hanem egy óriási akváriumban megnézhetjük a skandináv halfajokat is.

Vízi városnézés

Paddan

Ha szeretünk hajókázni, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki azt az ötven perces városnéző túrát, melyet a Paddan városnéző hajóval tehetünk meg. Végig hajózhatunk a centrumot körülvevő csatornákon és megnézhetjük a Göta älv menti kikötőket is. A hajóút során szinte az összes említésre méltó épület előtt elhajózunk és megnézhetjük a város hídjainak javát is.

Kilátó (Göteborgsutkiken)

Aki inkább madártávlatból nézné meg a várost, annak érdemes felmenni a kilátóba, ahol kényelmesen, sütizve, kávézva gyönyörködhetünk a város nevezetességeiben.

Botanikus kert (Botaniska Trädgården)

Påsköträdet

Göteborgban található Svédország lenagyobb botanikus kertje. A kertet végijárni szinte lehetetlen, hiszen az ösvények teljes hossza elérni a 30 kilométert is, melyek mentén több, mint 16000 növényfajtát láthatunk. Mindenképpen érdemes megnéznünk a csodálatos sziklakertet, melyen 4000 sziklakerti évelőt mutatnak be kontinensenkénti bontásban. Tavasszal kihagyhatatlan a melegház is, ahol orchideákban ezreiben gyönyörködhetünk. A kert igazi különlegeség egy eredetileg izlandon élő, de már kihalt fa is, melynek neve Påsköträdet.

Volvo múzeum

Volvo múzeum

A Volvo múzeum hétfő kivételével minden nap látogatható. A múzeumban összegyűktötték az összes eddig gyártott típus nullszériás példányát és látható a kiállításon számos tanulmánymodell is. A magyar látogató számára külön csemege, hogy a kiállított modellek között látható egy olyan katonai terepjáró koncepciója, melyet annak idején a Csepel Művekben terveztek gyártani.

Aktív pihenés

Bergsjön

Göteborg annak ellenére sem tartozik a fürdőhelyek közé, hogy a város tenger, folyó és csatorna mellé épült. Ha szeretnénk nyugodtan kikapcsolódni, akkor érdemes egy kicsit eltávolodnunk a várostól. Akár északra, keletre, vagy délre hagyjuk el a várost találunk a közelben tavat, ahol fürödhetönk. Északi irányban elhagyva Göteborgot, kb. 10 km-re találjuk Bergsjön sziklás tópartját. Keleti irányban távozva Delsjön sziklás, füves partja csábítgat minket. Akit pedig a sziklás, homokos part vonz, annak érdemes déli irányban keresni Sisjönt. Ha a tengerben szeretnénk megmártózni, akkor Askimsbadet homokos partját érdemes felkeresnünk. Ha táncolni, bulizni szeretnénk, akkor érdemes felszállnunk este a Börjesson étteremhajóra.