Helsingborg

Turista kalauz Helsingborghoz

Megközelíthetőség

Helsingborg

Helsingborg busszal jól megközelíthető akár Stockholm, akár Malmö, akár Göteborg irányából indul el az ember. Stockholmból azonban számtanunk kell arra, hogy legalább hét órát kell majd a buszon töltenünk. Mivel Helsingborgnál van a legrövidebb tengeri kapcsolat Dániával, ezért könnyűszerrel átruccanhatunk komppal megnézni Hamlett várát Helsingörbe. A komp út kevesebb, mint fél órát vesz igénybe egy irányba. Helsingborg rendelkezik saját repülőtérrel is, így Stockholmból egy rövid órás repülőúttal is elérhető a város. A város Malmö és Göteborg irányából (expressz)vonattal is megközelíthető.

Közlekedés a városban

Ha szárazföldön vagy vízen érkezünk a városba, akkor közvetlenül a hatalmas tornyú városháza mellé érkezünk meg, ahol turista információ is található. A városházától könnyen lejuthatunk az erődhöz, de a Mária templom és a sétáló utca is csak pár percnyi sétára van innen.

Látnivalók a városban

Vár bástyákkal (Kårnan)

Kårnan

A vár a 14. szátadban épült és az őrtorony, mely az egyetlen éppen maradt rész, már 600 éve sértetlenül áll a helyén. A torony 35 méter magas és a telejéről csodálatos kilátás nyílik a városra és egyben Dániára is. A torony nyáron minden nap látogatható. Megéri felkaptatni a végeláthatatlannak tűnő lépcsősoron a látványért.

Városháza (Rådhuset)

Aki hosszabb időt tölt Helsingborgban, annak fel fog tűnni, hogy a város bármely pontján hallható a városháza harangjátéka. A harangok a városháza 65 méter magas tornyában szólalnak meg napközben többször is. A városháza másik érdekessége, hogy festett ablakain a város történelmi szereplői láthatóak egészen az 1300-s évekig visszamenőleg.

Mária templom (Sankta Maria Kyrka)

Sankta Maria Kyrka

Érdemes elsétálni a Mariatorgeten álló 15. századi vörös téglával kirakott templomhoz, mely több, mint 100 évig épült. A délsvéd stílusú templom párját ritkítja Svédország déli részében.

Városi kultúrház (Dunkers Kulturhus)

A Városi kultúrház közvetlenül a tengerparton található. Az épület a kortárs skandináv építészet egyik remekműve, így mindenképpen érdemes felekresni. A belépés ingyenes, de ha valamilyen aktuális kiállítást is szeretnénk megnézni, akkor számítsunk belépődíjra.

Sofiero

Sofiero

A centrumtól 4 km-re találjuk a volt királyi nyári lakot. A rezidencia a nyári időszakban látogatható. Nevét Oskar király feleségéről kapta. A kastély kívül-belül sok látványosságot rejt. A kertben rododendron gyűjtemény pompázik a különleges virágok között, a kastélyban pedig alaposan megnézhetjük, hogy hogyan éltek itt a királyi család tagjai, mert minden szobában eredeti berendezés található.

Fredriksdals Skanzen

Ha szeretnénk egy kis időutazásban részt venni és elmerülni Helsingborg néhány száz évvel ezelőtti hétköznapjaiban, akkor érdemes felkeresnünk a skanzent. A skanzen egy régi major területén lett kialakítva egy csodálatos bonatikus kert mellett. Megnézhetjük a korabeli épületeket és betekintést nyerhetünk az egykori hétköznapokba is.

Aktív pihenés

Ha nyáron érkezünk a városba és több időt is itt töltünk, akkor érdemes felfrissülnünk a város valamelyik strandján. A belvárostól északi irányba elindulva a tengerparton találunk több starndot is a városon belül, de távolabb a városon kívül is.