Jönköping

Turista kalauz Jönköpinghez

Megközelíthetőség

Jönköping

Jönköping közvetlen buszjárattal megközelíthető Malmöből, Göteborgból és Stockholmból is. Utóbbi kettőből ráadásul a járatok nagyon gyakoriak is, így akár ötletszerű kirándulásként is könnyen elérhető a város. A menetidő Göteborgból 2 óra, míg Malmöből és Stockholmból elérhető a 4-4,5 órát is. A vonat közlekedés jóval ritkább: Stockholmból egy közvetlen expressz vonattal érhetjük el Jönköpinget elég drágán három és negyed óra alatt, Göteborgból pedig a kétóránként induló vonattal juthatunk el alig több, mint két órás menetidővel számolva. Jönköpingnek van saját repülőtere is, így Stockholmból akár ezt a közlekedési formát is választhatjuk.

Közlekedés a városban

Vonattal és busszal nagyon közel érkezünk meg a város központjához a Resecentrumba, közvetlenül a tó mellé. Innen mind a centrum, mint a város látnivalói rövid sétával elérhetőek, a centrumba egy zárt gyaloghídon keresztül juthatunk el legkönnyebben az állomásról.

Látnivalók a városban

Városi park és Skanzen (Stadsparken, Friluftmuseet)

Skanzen

A város központjának közelében találjuk az óriási városi parkot, ahol jó idő esetén akár egy egész napot is el tudunk tölteni az arborétum, a madármúzeum, a minigolfpálya és zsúptetejű és fűtetejű épületekből álló mini skanzen bejárásával. A gyerekeket még egy játszótér is várja is a parkban.

Megyei múzeum (Jönköping Läns Museum)

A múzeum télen-nyáron látogatható hétfő kivételével minden nap. Az állandó kiállítások főként helytörténeti és kultúrtörténeti emlékeket vonultatnak fel, de a kiállítás képzőművészeti részén kerámia kiállítást is láthatunk. Itt látható John Bauer festő és meseillusztrátor számos munkája is.

Gyufamúzeum (Tändsticksmuseet)

A Gyufamúzeum télen ingyenesen látogatható hétköznaponként, nyáron pedig minden nap térítés ellenében látogatható. A múzeumban a régi gyufatártással kapcsolatban láthatunk számos érdekességet. Mivel a múzeum régebben ténylegesen gyufagyárként működött, így sok minden eredeti mivoltában látható a mai napig.

Rádió és technika múzeum (Radio och Teknikmuseum)

Jönköpingben található Svédország egyik legnagyobb rádió múzeuma, ahol az elmúlt több, mint 80 év rádiótörténelmével ismerkedhetünk meg. A kiállítás nyári időszakban minden nap, télen pedig hétfő és vasárnap kivételével minden nap látogatható. A múzeumban több, mint ezer régi rádió került kiállításra, de számos műszaki leírás és kapcsolási rajz is várja a műszaki érdeklődésűeket.

Madármúzeum (Fågelmuseet)

Madármúzeum

A hangulatos, piros, régi épületben álló Madármúzeum ingyenes lehetőséget biztosít számunkra a nyári időszakban, hogy betekintést nyerhessünk a madarak világába. A múzeumban több, mint 1000 kitömött madár és közel 2500 madártojás tekinthető meg több száz madárfajtól. Gyakorlatilag minden olyan madárfaj kitömött példánya megnézhető itt, amely 1913 óta fészkelt vagy megfordult Svédországban. A kezdeti gyűjteményt Herman Nqvist adományozta a múzeumnak, mely azóta csak elpusztultan talált madarak kitömött példányaival bővült.

Hadtörténeti múzeum (Försvarshistoriska Museum)

A minden nap látogatható múzeum legérdekess részét a katonai járművek gyűjteménye alkotja. A kiállításon gyakorlatilag ezer évre visszamenőleg kapunk képet a katonai történelemről számos régi tárgy és életkép bemutatásával.

Aktív pihenés

Vätterstranden

Jönköpingben két strand is várja a fürdeni vágyókat. Az egyik nagy tó partján elterülő, homokos strandú Vätterstranden, ahol szinte már tengerparti hangulatban érezhetjük magunkat. A másik pedig egy kifejezetten kisgyerekesek számára kialakított strand a Rocksjö partján.