Kalmar

Turista kalauz Kalmarhoz

Megközelíthetőség

Kalmar

Stockholmból közvetlen autóbusz járattal 6 óra érhetjük a várost. Közvetlen vasúti összeköttetés nincs a fővárossal, de Linköpingi átszállással így is elérhető a város öt óra alatt. Vonattal kényelemsebb Göteborg illetve Malmö irányából közelíteni, mert így nem kell átszállni. Kalmarnak van repülőtere is, ahová Stockholm és Koppenhága irányából érkeznek járatok, naponta többször is.

Közlekedés a városban

A távolsági buszok és a vonat is Kalmar belvárosába érkeznek. Kvarnholmer szigete, a mai belváros, kis területen, a tengerparton található és kényelmesen bejárható sétálva. A város egyébként a többi tengerparti városhoz hasonlóan asszimmetrikus elhelyezkedésű. A centrum mellett található a Gamla Stan, de könnyen megközelíthető gyalog a Kalmar Slott is, ami szintén egy kis szigeten áll.

Látnivalók a városban

Kalmári kastély (Kalmar Slott)

Kalmar Slott

A kastély nyáron minden nap látogatható, mely Svédország egyik leghíresebb történelmi műemlékei közé tartozik. A kastély legidősebb része a 12. században épült védőbástya. A 16. században épült át a mai formájára, reneszáns stílusban.

Stadsparken

A kastély melletti park a 19. században épült, angol stílusban. Mindenképpen érdemes innen is egy pillantást vetnünk a vízen át a kastélyra. A parkban található Gustav Vasa emlékműve is, aki a 16. században átépíttette a kastélyt végleges formájára.

Interaktív múzeum (Experimentlabbet)

A tudományos játszóház csak nyáron látogatható. A múzeumban fikiai és kémiai törvényeken alapuló tanulságos és egyben látványos kísérleteket láthatunk. Gyerekek és felnőttek számára is érdekes kikapcsolódás.

Megyei múzeum (Kalmar Läns Museum)

A Megyei múzeumban mindennap megnézhetjük a középkori Kalmart bemutató állandó kiállítást, mely egy régi középkori utcát és a korabeli város makettjét is tartalmazza. A múzeumban megtalálható számos emlék, melyeket az elsüllyedt Kronan koronahajóról mentettek meg a régészek.

Székesegyház (Domkyrka)

Székesegyház

Az óriási barokk templom, mely a 17. században épült olasz barokk stílusban, Kalmar központjában látható és minden nap látogatható. Ha szerencsénk van, akkor meghallgathatjuk a templom orgonáját is. Kalmar katedrálisa Svédország egyetlen olyan temploma, melynek nincs püspöke.

Lovagvár (Salve)

A lovagvár csak a nyári csúcsszezonban látogatható. Ilyenkor viszont megtapasztalhatjuk, hogy milyen volt az élet 1397-ben, a kalmari unió évében. A középkori utcákon mindenféle ügyességi játékban tehetjük magunkat próbára és kipróbálhatunk számtalan kézműves tevékenységet is.

Éjszakai múzeum (Nattmuseet)

A város egyik jellegzetes látnivalója a vámházban található Éjszakai múzeum, mely állandóan látogatható, ingyenesen. Tulajdonképpen egy óriási kirakatról van szó, mert magába az épületbe nem lehet bemenni. Az időszaki kiállítások főként a kortárs képzőművészet remekeit mutatják be.

Gustav Vasa kő (Gustav Vasa Stenen)

Gustav Vasa kő

A városközponttól délre indulva érhetünk el ehhez a kirándulóhelyhez, ahol egy óriási gránittümb emlékeztet minket arra, hogy Gustav Vasa itt szállt meg, mikor visszatért száműzetéséből 1520-ban.

Aktív pihenés

Värnsnäs

Kalmar nagyon sok lehetőséget nyújt a strandolásra, ezért az egyik legkedveltebb balti-tengeri fürdővárosnak is mondják. Úszhatunk az Ölandsborn lábánál, de akár egész közel a kastélyhoz is. Természetes, homokos tengerparti strand is van nem messze északra a várostól Värnsnäsnél. A stand egy része naturista. A starndoláson kívül találunk a városban csúszdaparkot is. Érdemes egy hosszú sétát tenni a Stensö félsziget futóösvényén is, ahol magunkba szívhatjuk a friss tengeri levegőt.