Kiruna

Turista kalauz Kirunához

Megközelíthetőség

Kiruna

Kiruna délről legkönnyebben repülővel érhető el. Stockholmból a repülőút 95 percig tart. Repülőjárat azonban nem minden nap van. Vonattal viszont nem kell alkalmazkodnunk, mert napi több vonat is indul Stockholmból. Ekkor viszont számítanunk kell 18-19 óra vonaton töltött időre. Ülőhelyen a vonat körülbelül fele árban van a repülős útnak, de ha hálókocsit is igénybe szeretnénk venni, akkor már 1000 korona feletti árral kell számolnunk.

Közlekedés a városban

Ha vonattal érkezünk, akkor a város délnyugati részében találjuk magunkat, gyakorlatilag a tó partján, ahonnan 5-10 perc alatt megközelíthető gyalogosan is a városközpont. A repülőtérről busszal juthatunk el ugyanide szintén kb. 10 perc alatt. Aki nem szereti a tömegközlekedést, annak taxik is rendelkezésre állnak, de ezek közel tízszeres árért visznek be minket a buszhoz képest.

Látnivalók a városban

Kiruna esti fényben

Kiruna látnivalói a centrum környezetében vannak. Minden fontos látnivaló elérhető 1 km-s körzeten belül. A város külső részein csak lakónegyedeket és ipartelepeket találunk.

Kirunai templom

A kirunai templom 1912-ben épült, jellegzetes faluni vörös színben pompázó, kívül-belül fából készült épület, melyet a centrum déli részén található Gruvvägen melletti parkban találunk meg. Az ősi fatemplomokra emlékeztető épületen 12 arany szobor díszeleg, melyek a különböző emberi tulajdonságokat jelképezik. A templomot 2001-ben Svédország legszebb épületévé választották.

Városháza

A svéd funkcionalista építészet egyik klasszikus alkotása a kirunai városháza, melyet jellegzetes harangtornya miatt könnyű megtalálni egy kis parkban, a Stationsvägen és Hjalmar Lundbohms vägen sarkán. Az épület inkább belülről nyújt érdekes látványt, ahol szarvasagancs kilincseket, mozaikpadlót és holland téglaburkolatot nézhetünk meg. Ha szeretjük a harangjátékot, akkor érdemes délben járnunk erre, mert ekkor a torony 23 harangja csendül fel.

Számi múzeum (Kiruna Samegård)

Rénszarvas

Svédország őslakosai, a számik, hagyomás rénszarvastenyésztő életéről láthatunk kiállítást ebben a múzeumban. A számik régen kutyaszánnal követték a legelő rénszarvascsordákat, ma már azonban inkább a motoros szán és a helikopter segít nekik ebben. A múzeumban megismerhetjük sajátos kultúrájukat, és megnézhetjük a különböző kézműves alkotásokat is. Aki szeretne magának számi emléket, az válogathat a kézműves termékek közül a múzeum kis ajándékboltjában.

Városi múzeum (Hjalmar Lundbohmsgården)

Akit érdekel a város eredete, illetve a korabeli élet, az megnézheti ebben az 1895-ben épült nagy faépületben az ehhez kapcsolódó kiállítást. A város minden fontos eseményét fényképeken örökítettek meg, melyek szintén ebben a múzeumban tekinthetők meg.

Űrkutatási központ és kilövő állomás (Esrange)

Esrange

Esrange európa egyetlen polgári rakétakilövő állomása és űrközpontja. Bárki által látogatható ez a Kirunától 20 km-re lévő bázis, de a látogatásra előzetesen be kell jelentkezni a turistairodában, ahonnan busszal közelíthető meg. A bázist főleg meteorológiai kutatásokra használják, de számos űrkutató innen lövi fel és üzemelteti műholdját, illetve megfigyelő légballonját. A kirándulás keretében nem csak a bázis járható körbe, de belenézhetünk a kutatások eredményeibe is. A látogatás ára magában foglal némi harapni és innivalót, és az oda-vissza utazást is.

Jéghotel

Jéghotel

Kirunától délre, mintegy 15 km-re található Jukkasjärvi, ahol minden év októberétől várja a vendégeket a világhírű jéghotel. A szállodában minden jégből van, beleértve nem csak a falakat és ablakokat, de az ágyat, a bárpultot és a poharakat is. A jégágyakon vadbőrökön pihenhetünk a mínusz 6 fokos "melegben". A pihenéshez puha hálózsákot és prémes sapkát is kapunk, majd másnap reggel egy diplomával jutalmaznak meg minket, hogy túléltük ezt a sajátos éjszakát. Aki nagyon fél a hidegtől, az elmenekülhet a lakosztályához tartozó faépületbe, ahol nem kell feltétlenül fagyoskodnia. Érdemes nyáron is ellátogatni a faluba, mert találkozhatunk itt sátorban élő lapokkal és megkóstolhatjuk a rénszarvas sültet is.

Bányamúzeum (Lkab Infomine)

A kirunai bányamúzeum a világ egyik legmélyebben lévő múzeuma, melyet idegenvezetővel nézhetünk meg, miután a helyi turista irodában helyet foglalunk magunknak a látogatásra. A bánya mélyén, 500 m mélységben, kialakított múzeumba busszal jutunk le, ahol egy óriási bányarészben nem csak a bányagépeket nézhetjük meg, de láthatunk itt ércszállító liftet, történeti kiállítást, sőt beülhetünk egy földalatti kávézóba vagy étterembe és megnézhetjük a gombatenyészetet is.

Északi fény és éjféli nap

Torneträsk

Mivel Kiruna alapvetően egy iparváros, ezért az igazi látnivalót és élményt a környéke nyújtja az ideutazónak. A téli utazó napnyugta után gyönyörködhet szerencsés esetben az északi fényben, amit a föld mágneses tér változása és az intenzív naptevékenység okoz, míg a nyári látogató az éjféli Napot csodálhatja meg a közeli Torneträsk tónál.

Aktív pihenés

Kutyaszán

Észak-Svédországban nagyon sokan foglalkoznak kutyaszán túrák szervezésével. Aki szereti a kutyákat, az akár egy hetes túrára is befizetheti magát, de kipróbálható a kutyaszánozás 1-2 órára is. A felszerelés miatt nem kell aggódnunk, mert általában mindent biztosítanak a szervezők, beleértve a megfelelő ruházatot is. Annak viszont, aki hódítani szeretne ennek a sportnak, alaposan ki kell nyitnia pénztárcáját, mert a kutyaszánozást elég borsos áron kínálják.

Kirunatól nem messze van Svédország legmagasabb hegye, a Kebnekaise is, ahol nyáron, száraz időben érdemes meghódítani a hegyi túra kedvelőinek a 2000 méter feletti csúcsot, mert ilyenkor ez speciális felszerelés nélkül is megtehető.

A síelők számára is ideális célpont Kiruna és környéke, hiszen akár a sífutás, akár az alpesi síelés vagy snowboardozás szerelmesei vagyunk, szinte egész évben találunk magunknak megfelelő pályát a sportoláshoz.