Svéd művészet, kultúra

Irodalom

Nils Holgersson csodálatos utazása

A svéd irodalmi emlékek közül az első említésre méltó a 18. századból való. Emanual Swedenborg alkotott korszakalkotót ebben az időben, aki nem csak íróként, hanem filozófusként és hittudósként is messze megelőzte korát és egyházi munkássága mellett számos felfedezéssel élt a magnetizmus, paleontológia és atomfizika területén is. Kortársa volt Carl Michale Bellman, akinek vidám bordalaiból a leghíresebbek magyarul is megjelentek Weöres Sándor fordításában.

A sajátos svéd irodalom igazi kibontakozására azonban a 19. század második felében és a 20. században került sor. Novelláival és drámáival alkotott maradandót August Strindberg. A 20. századi úgynevezett svéd "proletárirodalom" képviselői voltak a Nobel-díjas Eyvind Johnson és Harry Martison. Magyarul főként a gyermek irodalom képviselőjének, Selma Lagerlöfnek a neve lehet ismerős, aki a Nils Holgersson csodálatos utazása című művének rajzfilmváltozatával híresült el leginkább. Astrid Lindgren meséi közül is számos elérhető magyar nyelven a könyvesboltokban.

Zene

ABBA

A svéd könnyűzene igazi fénykorát élte a 20. század végén, amikor mind az ABBA, mind a Roxette hatalmas nemzetközi hírnévnek és sikernek örvendett. Kiemelkedő még az előadók mellett a könnyűzenei háttérmunka is, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Whitney Houston, Mariah Carey és Britney Spears mögött is svéd csapat dolgozott.

A svéd komolyzene alkotói sokkal kevésbé ismertek hazánkban, habár a "svéd Handel", Helmich Roman és a magyar származású Ligeti György műveivel azért találkozhatunk a komolyzenei kínálatban.

Filmművészet

A svéd kultúra egyik eblematikus alakja Ingmar Bergman, akinek filmjeire világszerte felfigyelt a közönség. Az 50-s és 60-s években készült svéd filmek általában idilli képet festettek az országról és sokszor egészen mást mutattak, mint amivel a valóságban találkozni lehetett, de a fojtott drámaisággal kísért filmek nagy sikert értek el.