Svédország lakossága

Népesség

Svédország népessége

Svédország népessége dinamikusan növekszik, 2012-ben már a teljes népesség meghaladta a 9,5 milliós határt. Az óriási ország népessége a 18. században még alig 2 millió főre volt tehető, de a 20. század 50-s éveiben is csak 7 millióan éltek még Svédországban. A népesség növekedése nem csak belső, hanem külső forrásból is táplálkozik. Több mint 1/3-a a népesség növekedésnek a bevándorlókból adódik.

Az ország hivatalos nyelvei a svéd, finn, számi, romani és a jiddis.

A svédek jellemzői

A svédek az észak germán népek közé tartoznak. Általában magas növésűek és kiemelkedően sok közöttük a szőke, ami napjainkban a svéd városokban már nem annyira szembetűnő, mert nagyon magas a bevándorolt városi lakosok száma.

Őslakosok

Svédország őslakosai a számik, lappok. Ez egy nagyon kicsi népcsoport. A világban összesen sem haladja meg számuk az 50-60000 főt, de Svédországban is csak mindössze 15000 fő él ebből a népcsoportból. A számik saját hazájuknak az északi sarkkörtől északra eső Skandináv-félszigeti részt és a Kola-félsziget északi részét tekintik, melyet Sápminak hívnak. Svédország másik őshonos kisebbsége az északkeleti országrészben élő finn anyanyelvű lakosság.

Várható élettartam

Svédországban a várható élettartam kiemelkedően magas az európai átlaghoz képest: a nők esetén 80 év fölötti, de a férfiak esetén is alig 80 év alatti a születéskor várható élettartam.

Életszínvonal

Köszönhetően Svédország magas GDP-jének, a svédek nagy része kifejezetten jólétben él. Az országon belül nincsenek nagy eltérések a jövedelmi csoportok között, nagyon szélesnek tekinthető a középosztály és a lakosságnak csak 6-7 százaléka él kifejezetten szegényes körülmények között. Svédország híres a szociális ellátó rendszeréről: nagyon támogatják a gyermekvállalást, de az egyéb szociális támogatások rendszere is nagyon magas színvonalú. A magas szociális ellátás viszonylag magas adókkal is jár (a munkáltató a társadalombiztosítás felé több, mint 30%-t adót fizet a jövedelem után és a személyi jövedelmadó is 30% körül van). Habár az adók magasak és az árak sem alacsonyak, egy átlagos svéd tisztes életvitele mégis biztosított, mert az átlagos jövedelem 25000 SEK (800000 Ft) körül vannak, ami a hozzá kapcsolódó fejlett szociális rendszerrel már elfogadható.