Linköping

Turista kalauz Linköpinghoz

Megközelíthetőség

Linköping

Linköping Stockholmból könnyen megközelíthető akár busszal, akár vonattal. A gyakran iduló autóbusz járatok 2-3 óra érik el a várost, míg a rendszeresen induló vonatok közül az expressz járatokkal már 2 órán belül itt lehetünk. A város megközelíthető még Göteborgból, Jönköpingből és Malmőből is közvetlen busszal. Göteborg felől 4 órás, Jönköping felől 2 órás, Malmö felől pedig 7 órás menetidővel kell számolni. Vonattal Malmö felől is sokat nyerhetünk, ha expressze ülünk, mert így 3 órán belül elérhető a város, igaz ennek ára lényegesen magasabb. Linköpingnek van saját repülőtere is, ahová naponta több járat is érkezik Stockholmból.

Közlekedés a városban

Vonattal és busszal a város központ nyugati részébe érkezünk meg, ahonnan a város érdekesebb látnivalói könnyen megközelíthetőek gyalog. Sétánk során jó tájékozódási pont lehet a székesegyház magas tornya, mely szinte mindenhonnan látható.

Látnivalók a városban

Székesegyház (Domkyrka)

Linköping Domkyrka

Linköping székesegyháza minden nap látogatható. A gótikus templom réztornya szinte világít a városban és 107 méteres magassága miatt még messziről is kiszúrható. A templomot a 13. század elején kezdték építeni. Méreteinek köszönhetően Svédország legnagyobb középkori templomának számít. Az épület különlegessége, hogy a vastag külső falak kifelé dőlnek, így keltve nagyon irreális látványt. Az épület belsejében található díszítőelemeket közel 800 éves kitartó munkával alkották meg a mesterek.

Óváros (Gamla Linköping)

Gamla Linköping

A központtól nyugat felé sétálva érhetjük el azt a szabadtéri múzeumot, amely egy ma is élő réze a városnak. A régi házakban ma is élnek és a boltokban is vásárolhatunk, így sajátos évszádakokkal ezelőtti élményben lehet részünk, ha a Gamla Linköping sétáló utcáin végig megyünk. Itt nem szégyen benézni a házakba és a kertekbe, sőt ha olyan kedvünk van, akkor még a régi mosáso módszert is kipróbálhatjuk, de ne számítsunk könnyű feladatra. Az óvárosban számos múzeum is található, melyek jó része ingyenes megtekinthető.

Légierő múzeum (Flygvapenmuseum)

Linköpingben található az ország egyetlen olyan múzeuma, ahol régi katonai repülőgépeket gyűjtöttek össze. A múzeum érdekessége, hogy dolgozóinak jó része valóban repült is a kiállított gépek valamelyikével, így ha igazán autektikus történeteket akarunk hallani, akkor érdemes meghallgatni mondanivalójukat, élménybeszámolóikat.

Szabadidő park (Valla Fritidsområdet)

A Gamla Linköping közelében található a Valla szabadidő park, ahová akár kisvonattal is elmehetünk. A nagy park tökéletes hely a kikapcsolódásra. Található itt néhány múzeum, de ha csak üldögélni van kedvünk, akkor azt is megtehetjük a tónál, ahol várhatóan a libák is megjelennek majd.

Vasútmúzeum (Östergötlands Järnvägsmuseum)

A szabadidő parkon belül található egy régi vasútállomás is, melynek remízében nagyon öreg mozdonyokat nézhetünk meg. Többek között itt látható az első svéd elektromos mozdony is.

Kinda Kanal

Kinda Kanal

A környék népeszű kirándulóhelye az 1871-ben átadott csatorna és zsiliprendszer, mely 80 kilométer hosszan nyúlik el a Raxen és Åsunden tavak között. Különlegessége, hogy a rajta található zsilipek túlnyomó többségét a mai napig kézzel működtetik.

Aktív pihenés

Ha valaki szeretne svédországi látogatása alatt is hódolni extrém sportjának, annak érdemes kipróbálni a város gördeszkás paradicsomát. Jó időben szabadtéri, rossz időben pedig egy hatalmas fedett pálya a deszkásokat. A fedett létesítményben található még mászófal és trambulin is. Aki inkább pancsolna egyet, annak pedig érdemes ellátogatni az élményfürdőbe, ahol még egy nagy élménytavat is kialakítottak, de van itt hullámmedence, számos csúzda és még strandröplabda pálya is.