Luleå

Turista kalauz Luleåhoz

Megközelíthetőség

Luleå

Luleå legegyszerűbben repülővel érhető el Stockholmból, belföldi járatok igénybevételével, melyek meglehetősen sűrűn közlekednek a két város között. A repülési idő kb. 1,5 óra és a leszállás után választhatunk taxit, minimbuszt vagy buszt a centrumba jutáshoz. Aki nem szeret repülni, az vonattal is eljuthat Luleåba. A naponta többször is induló Norrlandståget járattal kb. 15 óra alatt érjük el Stockholmból a várost, átszállás nélkül. Aki nem idegenkedik az átszállástól az rövidebb idő alatt (12 óra) is megteheti az utat. Ebben az esetben Sundsvallig mehetünk expresszvonattal, onnan pedig busszal kell folytatni utunkat. Ez a megoldás azonban a legköltségesebb, még a repülőjáratnál is drágább.

Közlekedés a városban

A városba érkezés után, akár busszal vagy vonattal érkezünk, az Östermalm városrészben találjuk magunkat. A város legfontosabb látnivalói is itt, illetve innen nyugatra találhatóak. A város egyébként számtalan szigeten és félszigeten terül el, melyekre hidakon keresztül juthatunk el. Ha szeretnénk megnézni az óvárost (Gammelstaden) is, akkor busszal érdemes a kb. 10 kilométeres utat megtenni északnyugati irányba. A busz a vasútállomásról indul.

Látnivalók a városban

A város kifejezetten azoknak lehet vonzó, akik szeretik a nyugodtságot. Aki a városi nyüzsgés után vágyik, annak biztosan csalódás lesz Luleå. Nyáron, az egyébként 70000 fölötti lakosszámú város lélekszáma 50000 alá is lecsökken, és az egyetemi élettel járó forgatag is alábbhagy, így aki ilyenkor látogat el ide, az hangsúlyosan érezni fogja a nyugalmat. A város egyébként nagyon változatos természeti környezetben van, így mindenképpen érdemes az idelátogatónak a természeti szépségekre is időt szakítani.

Óvárosi templomváros (Gammlestads Kyrkstad)

Nederluleå

A városközponttól 10 km-re található óváros a világörökség része. Aki idelátogat, az gyakorlatilag érintetlen formában szembesülhet az észak-skandináviai templomvárosok teljesen éppen maradt példájával.

A Nederluleå Észak-Svédország legnagyobb kötemploma, szinte már katedrálisra emlékeztet. A 15. században épült templomot mintegy 400 kis faház veszi körül. Hajdanán ezekben szálltak meg a messzebbről érkező hívők, akik a hétvégi istentiszteletekre érkeztek a messzebb fekvő északi területekről.

Ha szeretnénk, akkor vezetett túrán is bejárhatjuk a skanzent, mely a templomtól indul. Ha hétvégén érkezünk, akkor a 253-s házikót belülről is megnézhetjük a nyári időszakban. Nem csak az épületegyüttes által léphetünk egy kicsit vissza az időben, hanem az élőben megjelenített kézműves mesterségek is segítenek elképzelni a századokkal ezelőtti életet.

Megyei múzeum (Norrbottens Museum)

Az ingyenesen látogatható múzeumban Svédország legnagyobb, mintegy az ország negyedét kitevő, Norrbotten megye helytörténeti, kultúrális és történelmi kiállításait nézhetjük meg. A kiállítás bővelkedik a korabeli használati tárgyakban, népművészeti tárgyakban, de emellett jelentős fotódokumentummal is rendelkezik. Hétvégenként rendszeres gyermek programokkal várják az idelátogató vendégeket. A múzeum parkjában pedig általában kortárs művészeti kiállítás is várja az érdeklődőket.

Technológia háza (Teknikens Hus)

Teknikens Hus

A kifejezetten gyermekbarátra tervezett interaktív múzeum a Műszaki Egyetemnél (Tekniska Universitet) található. A múzeumban gyakorlatilag mindent kipróbálhatunk: vezethetünk távirányítós hajót, kilőhetünk egy rakétát az űrbe, kipróbálhatjuk, hogy milyen egy mozdony vezetőfülkéjében vagy egy Volvo-ban, de gyárthatunk még papírt is, ha éppen van hozzá kedvünk. Az óriási területen fekvő múzeum igazi élményt nyújt nem csak gyermek, de felnőtt látogatóinak is. Megérthetjük a planetáriumban azt is, hogy mi okozza az északi fény jelenségét és megnézhetük belülről egy víztornyot is.

Művészetek háza (Konstens Hus)

A művészetek háza szintén ingyen látogatható és a belvárosban, a kikötő közelében található. A Teknikens Hus-hoz hasonlóan hétfő kivételével minden nap nyitva áll a látogatók előtt. A kiállításon mindig legalább négy különböző tárlat látogatható, melyek témái között mindig van a gyerekeket célzó és felnőtteknek szóló is. Általában a kiállítások a fotó, formatervezés, szobrászat, festészet és iparművészet területére koncentrálnak. Hétvégenként pedig rendszeres művészeti programokkal várják a gyerekeket.

Aktív pihenés

Luleå Skärgård

A környék legnépszerűbb kiránduló helye a Luleå Skärgård. A szigetvilágban található kiránduló helyen érintetlen természettel találozhatunk a gyönyörű sziklák között, melyeket a jég csiszolt simára az évezredek során. A kiránduló hely érdekessége, hogy a föld itt még ma is évente egy cm-t emelkedik ki a tengerből, ami által évi 2 négyzetkilométerrel növekszik a szárazföld területe. A környéken számos ritka állat él, nyáron lehet fürdeni, horgászni, vitorlázni és aki szereti, szedhet áfonyát is.

A hely különös érdekessége, hogy számos kőlabirintus is található a szigetvilágban, melyek valódi korabeli funkciójáról máig csak találgatások vannak. A szigetek többsége teljesen lakatlan, a legnépesebb Hindersönön is alig több, mint 100 fő él, de van itt étterem és hostel is. Junkön szigetén található a Szigetvilág múzeum, a szigetek legrégebbi, az 1700-s években épült, temploma pedig a Småskären található. Ha homokos strandon szeretnénk pihenni, akkor érdemes a Klubbviken található strandot megkeresnünk. Itt egyébként faházat is bérelhetünk, ha hosszabb időt szeretnénk pihenni.