Malmö

Turista kalauz Malmöhöz

Megközelíthetőség

Malmö

Ha valaki komppal érkezik Svédországba, Telleborgba, akkor onnan legegyszerűbb busszal eljutni Malmöbe. A buszok nagyon gyakran járnak és a kikötő közeléből indulnak Malmöbe. Malmö Stockholmból is elérhető közvetlen buszjárattal, de ekkor számolnunk kell a 8-9 órás menetidővel. Jönköpingből a vasútállomás mellől indul a közvetlen buszjárat, melyek nagyjából 4 óra alatt teszik meg az utat. Göteborgból hasonló menetidővel kell számolni és a pályaudvar mellett kell keresni az induló buszjáratokat. Közvetlen buszjárat köti össze Malmöt Koppenhágával is. Különleges látványban lesz részünk ha ezt az utat választjuk, mert a végeláthatatlan hídon keresztül érhetjük el így a várost. Ráadásul a hídra közvetlenül egy hosszú alagútból bukkan majd ki a busz.

Ha nem szeretnénk Stockholmból egy fél napot utazni akkor választhatunk a temérdek repülőjárat közül egyet. Mivel Malmö repülőtere 30 km-re van a centrumtól, ezért alternatívaként akár Koppenhágába is repülhetünk, mert erről a reptérről is nagyjából ugyanannyi idő alatt érhető el Malmö központja.

Ha valaki a vasúti közlekedést preferálja, akkor Malmöt Helsingborg, Göteborg, Stockholm illetve Koppenhága irányából érheti el. Helsingborgból az út csak egy óra és nagyon gyakran indulnak járatok. Göteborg felől választhatunk a regionális és az expressz vonat között, előbbivel három és fél, utóbbival két és háromnegyed óra érhető el a város. Stockholmból érdemes az expressz vonattal jönni, mert ennek menetideje csak négy és fél óra, szemben a lassabb 8 órás menetidővel.

Közlekedés a városban

Ha busszal vagy vonattal érkezünk a városba, akkor abban a szerencsés helyzetben leszünk, hogy azonnal a város központjában találjuk magunkat. A tengerparthoz közeli városközpontban érdemes gyalogosan szétnéznünk. A repülőtérről közvetlen reptéri buszjárattal érdemes megközelíteni a várost, mert taxival nagyon drága a transzfer. A városban sűrűn járnak a helyi buszok, melyekre nem kell előre jegyet váltani, azokat a buszon is meg tudjuk venni.

Látnivalók a városban

Malmöi múzeumok (Malmö Museer)

Malmöi múzeumok

Annak, aki a múzeumokban szeret nézelődni, Malmö ben egyszerű dolga lesz, mert csak a Malmöhus kastélyt kell megkeresni. A 15. században épült vár önmagában is látványos és Malmö összes említésre méltó múzeuma a várban vagy annak környékén található. A Művészeti múzeum gyűjteményében az elmúlt 500 év képzőművészeti alkotásaiból látható egy nagyon nagy gyűjtemény. A Várostörténeti kiállításon megnézhetjük, hogy Malmö és környéke hogyan változott, fejlődött az évszázadok során. A Természettudományi kiállítás látványosan mutatja be Svédország élővilágát a legkisebb rovaroktól egészen a jávorszarvasig. A Műszaki és hajózási múzeumban pedig megnézhetünk számos régi repülőgépet, autót, gőzöst, kísérletezetünk és kipróbálhatjuk a harcirepülő szimulátort is.

Városháza (Rådhus)

Városháza

A Városháza a főtéren, Stortorget, található nagyon közel az állomáshoz. Ez Malmö legpatinásabb tere. A városháza homlokzata klasszicista stílusban készült. Érdemes a téren található többi épületet is szemügyre venni, mert láthatunk itt egy régi gyógyszertárat, ami még a 16. században épült, itt áll a Szent Péter templom is, mely a város egyik legrégebbi épülete a 14. századból.

Forgó felhőkarcoló (Turning Torso)

Turning Torso

2005. augusztusában avatták fel az 54 emeletes felhőkarcolót, mely 190 méter magasra emelkedik Malmö fölé. Az építmény különös látványt nyújt csavarodott formájával és igazi modern jelképe lett Malmönek, mely szinte bárhonnan látszik a városban.

Királyi park (Kungsparken)

II. Oszkár alapította a 18. században Malmö legrégebbi parkját, mely az amóngol parkok mintájára jött létre. A hatalmas, öreg fák közt kényelmesen sétálva élvezhetjük a botanikus kert által nyújtott kikapcsolódást, melyet csak a kert ben élő madarak zavarnak meg néha.

Kastélypark (Slottsparken)

Kastélypark

Malmö kastélya körül egy óriási néppark található, melynek egyik része a Kastélypark. Itt látható a kastély szélmalma is. A park nagyon kedvelt pihenőhely a helyiek körében is, így sok piknikelő, sétáló malmöivel találkozhat, aki egy sétát tesz erre.

Aktív pihenés

Malmö nagyon szép stranddal rendelkezik, ahol mindig szép számban pihennek emberek. A 2 kilométeres strandon bőven van hely a futóknak és kerékpározóknak is. Klön helyet alakítottak ki azoknak, akik kutyával érkeznek és van elkülönített naturista rész is. Ha valaki inkább fedett helyen fürdőzne, akkor annak érdemes a Aq-va-kul élményfürdőbe látogatni. Malmöben is nagyon sokan kerékpároznak és adottak is a feltételek akár egy biciklis városnézéshez is.