Motala

Turista kalauz Motalahoz

Megközelíthetőség

Motala

A város Linköpingből közelíthető meg legkönnyebben autóbusszal, melyek nagyon gyakran indulnak napközben és a menetidő sem éri el az egy órát. Elérhető Motala Örebro felől is busszal, de innen már ritkábbak a járatok. Örebro felől érdemesebb éppen ezért a vonatos megoldást választani. Ebből lényegesenn több indul a az örebroi pályaudvarról Motala felé és 1 óra 10 perc alatt elérhető a város. Stockholmból a város nem érhető el közvetlen vonattal. Hallsbergben mindenképpen át kell szállni és több, mint három órás menetidővel kell számolni.

Közlekedés a városban

A vasúti pályaudvar alig fél kilométerre található a város centrumától, így ha vonattal érkezik az ember, akkor akár gyalogosan is megközelítheti célját. Busszal érkezve még könnyebb a helyzetünk, mert a buszvégállomás teljesen a városközpontban található. Motala központját legkönnyebben arról ismerhetjük fel, hogy körül-körül vízet látunk magunk körül, hiszen mind a Motalaviken, mind a Göta kanal, mind a Motala Ström érinti a belvárost.

Látnivalók a városban

Motala temploma (Motalakyrkan)

Motala temploma

Az 1761-ben épült hatamlas evangélikus templom fehér falai valójában gránitból készültek. Első látásra meglepő lehet, hogy a templom belseje az evangelikus szokásokkal szemben feltűnöen díszes. Ennek egyik oka, hogy a fából faragott barokk oltál valójában eredetileg egy másik régebbi templomból került át ide, végleges helyére. Különleges látványt nyújt a templomban az oltáron kívül a szintén fából készült 18. századi szószék, a mennyezet és onnan lelógó vitorlás is.

Autó és motormúzeum (Motala Motorsmuseum)

A Motalaviken partján több múzeum között találhatunk rá az Autó és motor múzeumra. A kiállítás azért említésre méltó, mert a nagy területen nem csak régi autókat és motorkat tekinthetünk meg, hanem a korabeli háztartási és irodai eszközökből, fényképezőgépekből és játékokból is számos darabot láthatunk. Érdemes megnézni az ugyanitt találahtó Tűzoltómúzeumot és a csatornaépítéssel kapcsolatos emlékeket bemutató Kanalmuseumot is.

Göta-csatorna

Göta-csatorna (Göta Kanal)

A centrumból induló csatorna igazi csúcsteljesítménye a svéd mérnöki munkának. A csatornén több híd és hajózsilip is található és elérhető rajta a Boren tó. A Göta-csatorna igazi kereskedelmi és ipari központtá tette Motalat a 19. században. A város a mai napig a 190 km hosszú, 58 zsilippel megszakított csatornából, illetve a tavakkal és tengerekkel való összeköttetés előnyeiből él.

Varamobaden

Varamobaden

Aki szeret tónál nyaralni, annak különös élményt nyújt Svédország egyik leghangulatosabb tava a Varamobaden, mely a város nyugati részén található a Vättern tó Varamoviken öblében. Az 5 kilométeres homoks strand egész Skandináviában páratlan. A környék még Svédország viszonylatában is páratlan tisztasággal bír, akár a levegőt, akár a vízet, akár a környéket vesszük górcső alá. A strand környékén rengeteg szálláslehetőség van a lehető legkülönbözőbb árkateggóriákban.