Norrköping

Turista kalauz Norrköpinghoz

Megközelíthetőség

Norrköping

Norrköping közvetlen autóbuszjárattal érhető el Stockolmból, ahonnan az út maximum két és fél óráig tart. Göteborg felől is napi több busz járat indul a központi pályaudvartól, melyek menetideje 5 óra körül van. Gyorsabban eljuthatunk a városba, ha expressz vonatra szállunk. Stockholmból így alig több, mint 1 óra, Malmöből pedig kicsivel több, mint 3 óra az út. Repülővel Koppenhágából juthatunk el közvetlenül Norrköpingbe.

Közlekedés a városban

Norrköping központja, melyet három széles gyalogos promenád fog közre, hasonlóan a többi sévd városhoz gyalogoosan bejárható. A városban jár két villamos.

Látnivalók a városban

Városi múzeum (Norrköpings Stadsmuseum)

A minden nap ingyenesen látogatható Városi múzeumban a folyóparton található és egy hídon keresztül közelíthető meg. A múzeum egyik érdekessége egy utcácska, ahol különböző kézműves műhelyeket nézhetünk meg.

Művészeti múzeum (Norrköpings Konstmuseum)

A Művészeti múzeum hétfő kivételével minden nap látogatható. A múzeumban egészen a 17. századik visszamenőleg nyomon követhetjük a svéd képzőművészetet. Érdemes a múzeum melletti parkba is tenni egy sétát. Itt a gyerekek is kikapcsolódhatnak a játszótéren.

Kilátó a városházán (Rådhustornet)

Kilátó a városházán

A városházát egy 68 méter magas torony is díszíti, ahonnan minden nap harangjátékkal köszöntik a delet. Ha szeretnénk szétnézni madártávlatból, akkor érdemes az itt látható kilátóba felmenni, mert a városközpont innen sajátos perspektívából látható.

Munkamúzeum (Arbetetsmuuseum)

A Munkamúzeum nyáron minden nap látogatható. A múzeum épületének sajátos vasaló formája formája van. Az épület egy kis szigetet foglal el teljes mértékben, így olyan mintha az egykori textilgyár egyenesen a folyóba épült volna. A múzeumban található állandó kiállításon egy textilgyári dolgozó nő munkakörülményeinek és jogainak változását nézhetjük meg. Érdemes a múzeum tetejére is felmenni, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

Az ötödik kémény (Den Femte Skorstenen)

A Munkamúzeum mellett a folyóban feltűnő látvány fogad minket, ha átsétálunk a Bergsborn hídon. Itt látható ugyanis egy szobor, mely egy kéményt formáz. Első látásra azt hiheti az ember, hogy egy hajó süllyedt el a folyóban, melynek csak a kéménye látszik ki a vízből.

Sziklarajz múzeum (Hällristningsmuseet)

Sziklarajz múzeum

Norrköping híres bronzkori sziklarajzairól, melyek nagy részét a Sziklarajz múzeum környékén találtak, közel a folyóhoz. Talán meglepő, hogy a kiállított sziklákon, melyeken a karcolatok láthatók még sétálhat is a látogató, de nyugodtan megtehetjük ezt, mert a rajzolatok nem sérülékenyek.

A világ legnagyobb adventi gyertyája

A Munkamúzeum közelében található egy koncert és kiállítóterem, melyet egy régi gyárból alakítottak át. Ennek kéményeiből készítettek adventi gyertyát a helyiek, melyeket Karácsony előtt szép sorban, egyenként gyújtanak fel az adventi rendet követve.

Népliget (Folkparken)

Népliget

Az óriási park irigylésre méltó felszereltséggel várja a megpihenni, kikapcsolódni vágyókat a folyó partján. A fürdéstől, egészen a svédek által kedvelt frizbi golfig számos lehetőség kínálkozik itt.

Állatkert

Ha szeretnénk a helyi állatkertet is megnézni, akkor egy kissé távolabb kell utaznunk Norrköpingtől Kolmårdenbe. Az itt található vadasparkban akár egy egész napot is érdemes eltölteni. Az állatok szinte szabadon mászkálnak az erdős területen. A tervezésnek köszönhetően a legtöbb állat kényelmes megfigyelő helyekről nézhető meg, ahol egyben meg is pihenhetünk a hosszú séta közben.

Aktív pihenés

Norrköping számos lehetőséget kínál a fürdeni vágyóknak. Úszhatunk nyílt vízben több helyen is, de választhatjuk a medencés megoldást is, ha inkább ehhez vagyunk szokva. Ebből van fedett változat is a városban a rosszabb idő esetére.