Nyköping

Turista kalauz Nyköpinghez

Megközelíthetőség

Nyköping

Közvetlen buszjárat Nyköpingbe Stockholmból, Jönköpingből és Norrköpingből van. Stockholmból 80 perces, Jönköpingből három és fél órás, Norrköpingből pedig 50 perces menetidővel kell számolni. Malmöből jár közvetlen IC vonat is Nyköpingbe, de nem minden nap, így erről érdemes külön felvilágosítást kérni. Stockholm felől rendszeresen járnak a regionális vonatok, melyekkel egy óra alatt szintén elérhető a város.

Közlekedés a városban

Nyköping azon kevés helyek közé tartozik Svédországban, ahol a busz és vonat pályaudvar nem egy helyen található, habár mindkét érkezési hely a centrum nyugati részén van. Érdemes Nyköpingben is sétálni és úgy megnézni a város nevezetességeit, mert minden látnivaló közel van a központhoz.

Látnivalók a városban

Nyköpingi kastély (Nyköpingshus)

Nyköpingshus

A Nyköpingi kastély a középkorban épült, de csak néhány épületrész maradt éppen, mert a nagy része leégett. A kastélyban kiállításokat nézhetünk meg és itt szokták megrendezni a hagyományos lakoma játékot is, ahol magunk is lakomázhatunk a középkori díszletek és statiszták tucatjai között. A kiállítások közül érdemes időt fordítani a megyei múzeum történeti és kultúrális tárlatára és a Konsthallenben található időszaki képzőművészeti kiállításra.

Történelmi sétaút (Historien Längs Ån)

Érdemes végigjárnunk a Nyköpingshus alatt elhaladó történelmi séta útat is, melyet piros fémzászlókkal jelölnek a folyóparti sétányon, mert itt betekintést nyerhetünk a város 800 éves múltjába.

Természetvédelmi terület (Stendörrens Naturreservat)

Természetvédelmi terület

Ingyenesen látogatható a Nyköpingtől 20 km-re keletre található natúrrezervátum. A természetvédelmi területen álló sziklás, gyér növényzető szigetek egy részét be tudjuk járni. Sok szép fürdőhelyet is találhatunk itt.

Kikötő (Hamnen i Nyköping)

A centrumtól délre, a folyó torkolatánál találjuk meg a város kikötőjét. Rengeteg vitorlást és motoros hajót láthatunk itt, de innen indulnak a szigetvilágba is a hajók. Ha csak kikapcsolódni szeretnénk, akkor is érdemes ide elsétálnunk, mert több játszótér, mini golf pálya, kávézó és étterem is található a közelben.

Megyei gyalogösvény (Sörmlandsleden)

Megyei gyalogösvény

Ha valaki szeretne hosszasabban túrázni, annak ideális terep Nyköping és környéke, hiszen a Sörmlandsleden nevű túristaút az egész megyét és annak összes látnivalóját, mendékházát, kilátóját végigjárja. Az úton végig kiépített pihenőhelyek és térképek találhatók, így eltévedni nem könnyű.

Aktív pihenés

A város és környéke ideális hely a horgászathoz is. A Bråviken öbölben foghatunk heringet, de a környező tavakban van sügér és csuka is. A strandolni vágyókat több tengerparti strand is várja. Mindenki válogathat a neki tetsző, füves, homoks, vagy sziklás parrtszakazsok között.