Oktatás Svédországban

Bölcsőde, óvoda

svéd gyerekek

Svédországban a bölcsődés és óvodás korú gyerekek magán és önkormányzati intézményekbe járhatnak, melyek költségét általában megosztva fizetik a szülők és az önkormányzatok. Az önkormányzatok által működtetett intézmények egészen sajátos formában felügyelik és képzik a gyerekeket. Létezik Svédországban is olyan óvoda, ahol napközis rendszerben vigyáznak az 1-5 éves gyerekekre, de számos óvodában egészen 12 éves korukig járhatnak az iskolás gyerekek is, akikre az iskolai tanulás után vagy előtt szintén vigyáznak. Svédországban létezik az önkormányzatok által szervezett otthoni gyermekfelügyelet is, valamit van kifejezetten 6-12 éves, nagyobb gyermekek számára kialakított szabadidőközpont is, ahol az iskolás gyerekek tudják elfoglalni magukat a tanítási órák előtt és után, amíg szüleik dolgoznak.

Általános iskola

Svédországban a tankötelezettség 7-16 éves korig terjed ki, ami az általános iskolát és a középiskola alsó tagozatát foglalja magában. Ebben az időszakban a gyerekeknek kötelező iskolába járni, az önkormányzatoknak pedig kötelező biztosítani számukra az oktatás minden feltételét, beleértve a tanszereket, a tankönyveket és az iskolába való ingyenes utaztatást is. Léteznek magán iskolák is, ahol térítés ellenében tanulhatnak a diákok. A tanév augusztustól, júniusig tart.

Középiskola

Egyetem, Uppsala

A középiskolák felső tagozába a 16-19 éves gyerekek járnak. Aki elvégezte a középiskola alsó tagozatát az jelentkezhet erre az oktatásra, ami már nem kötelező, de felvételihez sem kötött. Az önkormányzatok ezeken az évfolyamokon is biztosítják az oktatást, melynek színvonala egyáltalán nem marad el a magán iskolák színvonalától. A tanév itt is augusztustól júniusig tart, és két félévre bomlik. A tanulók 8 kötelező tárgyat tanulnak, ami mellé szabadon is választhatnak speciális tárgyakat.

Felsőoktatás

A svéd felsőoktatás az ország több, mint harminc felsőoktatási intézményében folyik, ahol három szintű minősítés szerezhető meg. Két év alatt érhető el az egyetemi diploma, három év alatt a bachelor fokozat és négy éves képzés után a master fokozat. Az oktatás nagyon színvonalas és arra törekszik, hogy lehetőség szerint minden diákból kihozza a maximumot és a kreativitást úgy, hogy közben toleranciára is nevelje a diákokat.