Öland

Turista kalauz Ölandhoz

Megközelíthetőség

Öland

Svédország legkisebb megyéje szárazföldön az Ölandsborn hídon keresztül közelíthető meg, de az északi részére szeretnénk eljutni, akkor érdemesebb hajóval megközelítenünk a szigetet. A szigetre van közvetlen autóbuszjárat Stockholmból is, mely Kalmaron keresztül közelíti meg a szigetet. A téli időszakban akár kerékpárral is átmehetünk a hídon, de a forgalmas nyári szezonban ez nem megengedett. Ha mégis kerékpárral együtt szeretnénk bejutni a szigetre, akkor Kalmarból, a híd lábátúl induló kerékpárokat is szállító busszal tudunk átkelni a hídon. A sziget északi része hajóval Oskarshamnból érhető el reggeli és kora délutáni indulással körülbelül 2 és fél órás hajókázással.

Közlekedés a szigeten

A szigeten az úthálózat nagyon jól kiépített, jó minőségű. Az északi rész jóval sűrűbben lakott, mint a déli csücsök, ezért a szigeten közlekedő buszjáratok is jóval gyakrabban járnak az északi részen, mint a déli szakaszon.

Látnivalók a szigeten

Eketorp erőd (Eketorps Borg)

Eketorp erőd

Az erőd nyáron látogatható és Öland déli részén egy kicsi falut határol. Eredetét tekintve egészen a vaskorig nyúlik vissza, három lépcsőben 300 és 1200 között épült fel. A köralakú végső változat a viking korban alakult ki, de a falu a 13. században teljesen elnéptelenedett. A falunak ma sincs egyetlen lakója sem, habár a nyári szezonban a helyreállított régi házikókban korhú ruhákban laknak emberek, akik még állatokat is tartanak. A kialakított múzeumban a megtalált több, mint 20000 lelet legérdekesebb darabjait is megnézhetjük.

Himmelsberga Museum

Öland legrégebbi, skanzenszerű faluja az Ölandsborn híddal egy magasságban a sziget másik, keleti oldalán található. A farmokon a 18-19. századból megmaradt eredeti szerszámokkal és épületekkel találjuk szembe magunkat. A skanzenben számos kiállítást is megnézhetünk.

Arató fesztivál (Ölands Skördefestet)

Az Arató fesztivált minden évben, szeptember végén rendezik a sziget változó helyszínein, melyeket sütőtökkel jelölnek meg a fesztivál idejére. Láthatunk itt hőlégballon rallyt, tűzszobrászatot, halfesztivált, főzpversenyt és táncesteket is.

Stora Alvaret

Stora Alvaret

A sziget déli részén található egy kietlen mészkőfennsík, melyet még a nagy jégkorszat alkotott. Mivel a talajréteg itt nagyon vékony, ezért fát szinte egyet sem láthatunk, de annál érdekesebb a kialakult növény és állatvilág. Aki szeretne elvonulni a sziget északi részén található forgatagból, az gyakran erre a 40 km hosszú sztyeppére menekül, ahol a megszállott természetbúvárokon kívül nem nagyon van ember.

Madárfigyelő állomás (Ottenby Fågelstation)

Szintén a sziget déli részén találjuk az egész évben nyitva tartó madármegfigyelő helyet. Itt évente mintegy 20000 madarat gyűrűznek meg. A nyári időszakban külön kiállítással várják a látogatókat, akik a helyi növényeket és állatokat nézhetik meg a kiállítás keretén belül.

Világítótornyok (Långe Jan, Långe Erik)

Långe Jan

A sziget legdélebbi pontján található Svédország legmagasabb világítótornya. A torony 41 méter magas és már több, mint 300 éve áll. Hajdanán még a fegyencek építették. A sziget északi csücskén szintén egy igen magas világítótorony díszeleg, Långe Erik, mely 32 méter magas és 1845-ben épült. A torony környékén mindig nagy a nyüzsgés, mert a vidék közkedvelt kirándulóhely.

Museum Vida Konsthall

Svédország elismert üvegművészeinek munkáit mutatják be ebben az új múzeumban, mely Halltropban található, Borgholmtól délre. A hatalmas, üvegfalú múzeum egy dombon található, így már messziről könnyen észrevehető.

Lepkemúzeum (Ölands Fjärilsmuseum)

Szintén Halltropban Található a világ 800 lepke faját bemutató múzeum, melyből jónéhány élőben repked a múzeumban, míg a többi preparátum formájában tekinthető meg. Aki szereti a természetet, az hosszabb idpt is eltölthet a múzeumot körülvevő natúrrezervátumban.

Sandvik Szélmalma (Sandviks Kvarn)

Sandviks Kvarn

A 26 méter magas szélmalom a sziget főútjűról is jól kivehető. Sandvik szélmalma a legnagyobb egész Skandináviában, de világ tekintetben is kiemelkedő a mérete. A malmot holland mintára készítették, melynek alapterülete 140 négyzetméter, és nyolc emelete van. A malom eredetileg nem a mai helyén állt. 1885-ben szállították ide darabokban. Ma már nem üzemel malomként, de a teljes, eredeti berendezése látható.