Örebro

Turista kalauz Örebrohoz

Megközelíthetőség

Örebro

Örebro autóbusszal Stockholm és Göteborg felől is megközelíthető közvetlen járattal. Stockholmból szinte minden órában indul közvetlen járat, melyek körülbelül 3 óra teszik meg az utat. Göteborg felől csak napi 1-2 közvetlen járat indul 4 órás menetidővel. Örebro rendelkezik önálló repülőtérrel, így Stockholm és Malmö felől repülővel is utazhatunk ide. A menetirdő Stockholmból nincs egy óra, de Malmöből is csak 70 perc. A várost a reptérről minibusszal közelíthetjük meg a leggazdaságosabban. Göteborg felől a buszok helyet talán érdemesebb vonattal utazni,, mert a vonatok innen nagyjából kétóránként indulnak, és az expressz 2 óra alatt Örebroba ér. Stockholm felől nagyjából óránként indulnak vonatok 2 órás menetidővel.

Közlekedés a városban

Örebro látnivalóinak többsége nagyon közel van a busz és vonat pályaudvarhoz, így innen akár azonnan gyalogosan megkezdhető a városnézés. Egyedül a skanzenhez, a kilátóhoz és a megyei múzeumhoz kell hosszabb sétát tennünk, de ezek is elérhető negyed órán belül a centrumból.

Látnivalók a városban

Örebroi kastély (Örebro Slott)

Örebro Slott

Örebro belvárosát alapvetően meghatározza a centurmban található kőkastély, mely egy kis szigeten áll. Építése a 13. században kezdődött, de a ma látható külső nagy részét a 16. században alakították ki. A kastély főleg kívülről nyújt impozáns látványt, mert a belső részben csak elvétve láthatunk már eredeti berendezési tárgyakat.

Víztorony és kilátó (Svampen)

Svampen

Nyáron minden nap látogatható Örebro 50 méter magas kilátója, ahonnan impozáns látvány nyílik a városra. A kilátás mellett megismerkedhetünk itt a víztisztitás részleteivel is egy interaktív kiállítás keretén belül.

Városi park (Stadsparken)

A kikötő és a Skanzen között terül a folyóparton Örebro legnagyobb parkja. Rendszeresen itt pihennek meg a helyiek és a városnézésben elfáradt turisták is. A parkban található egy botanikus kert is, de felhőtlen kikapcsolódás lehet a gyerekeknek az itt épült játszótér illetve gyerekmedence is.

Skanzen (Wadköping)

Skanzen

A park mellett található a Skanzen, hová bármikor bemehetünk, de az itt található épületekbe, boltokba, kiállításokra csak napközben tudunk bemenni, hétfő kivételével minden nap. A skanzenben faházak gyűjteményét találjuk, melyek a 17-19. századi belvárosi építészetet örökítik meg. A macskaköves utcákon számos kis üzlet, kézműves és művészeti kiállítás vár minket. A skanzen egyik érdekessége az a 16. századi fűtetejű ház, ahol IX. Károly aludt, amikor Örebroban járt.

Szent Miklós templom (S:t Nicolai Kyrka)

Szent Miklós templom

A 13. században épült középkori templom a belvárosban található és a város legnagyobb temploma. A templom nagyon szép állapotban van, de ez annak köszönhető, hogy a 19. században átépítették, így az eredeti építményből nem sok látható.

Állomásház (Järle Station)

A Järle állomásház Svédország legrégebbi fennmaradt állomásépülete. Az épület és berendezése teljes mértékben a 19. század első felét idézi. Az állomás mellett számos veterán motorvonat és mozdony is megnézhető a hét bármely napján.

Aktív pihenés

Gustavsvik

Ha Örebroban töltünk néhány napot, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni Gustavsvikba, ahol egy óriási fürdőkomplexum várja a kikapcsolódni, pancsolni vágyókat. Rengeteg medence, élményfürdő és ugrótornyok várják a látogatót, melyek felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak. Aki szeretne kerékpárral szétnézni a városban az a belvárosban és nyáron a kempingnél tud kölcsönözni magának biciklit.