Oskarshamn

Turista kalauz Oskarshamnhoz

Megközelíthetőség

Oskarshamn

Oskarshamn elérhető busszal Kalmarból, ahonnal elég gyakran indulnak a járatok. Az út kb. másfél óráig tart. Megközelíthető a város autóbusszal Bergából is, de innen csak napi egy-két járat indul. Viszont Berga felől jó a vonatközlekedés. Ez a közlekedési eszköz szinte minden órában indul és 20 perc a menetideje. Vonattal elérhető még a város Hultsfred irányából is, ahonnan kevesebb, mint egy óra alatt jut el a vonat Oskarshamnba. Mivel a városnak van saját repülőtere is, ezért Stockholmból közvetlenül repülőjárattal juthatunk ide. A járatok reggel és este közlekednek 55 perces menetidővel.

Közlekedés a városban

Ha busszal vagy vonattal érkezünk, akkor gyakorlatilag a város centrumában találjuk magunkat, egyben a hajóállomáson is. Innen csupán egy rövid sétára van a főtér, és minden más fontos szolgáltatás is karnyújtásnyira elérhető.

Látnivalók a városban

Hosszú szófa (Långa Soffan)

Hosszú szófa

A kikötőnél találhatunk rá a világ leghosszabb kanapéjára, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a tengerre és a kikötőre. A 72 méteres építmény valójában egy megemelt pad, melyet 1867-ben építettek jelenlegi helyére.

Városi múzeum (Döderhultarmuseet)

A Városi múzeum egész évben látogatható hétfő kivételével minden nap. A múzeum egyik érdekessége az a 200 kisméretű faszobor, melyekkel karikatúra szerűen ábrázolta a 19. századi életképeket a világhírű faszobrász, Axel Petersson.

Tengerészeti múzeum (Sjöfarsmuseet)

A Városi múzeummal egy épületben található a Tengerészeti múzeum, ahová nem kell külön belépőt vásárolnunk, mert a Vársoi múzeum belépője ide is érvényes. A kiállítás bővelkedik hajózással kapcsolatos festményekben ás modellekben, melyek közül néhány óriási méreteket ölt. A kiállításon egészen a 10. századig visszanyúlnak az anyagok, így a hajózásról átfogó képet kaphat az, aki időt szán erre a kiállításra.

Aktív pihenés a Kék Szűz sziget nemzeti parkban (Blå Jungfrun)

Blå Jungfrun

A kis szigetet mintegy másfél órás hajókázással érhetjük a városból kizárólag a nyári hónapokban. A hajóra a kikötő északi részében szállhatunk fel, melyre érdemes a túrista irodában előre jegyet foglalni. Aki ide hajókázik, az már messziről látni fogja, hogy miért nevezik a szigetet Kék Szűz szigetnek. A sziklákon lerakódott zuzmók ugyanis kék pompában mutatják meg távolról a sziget képét. A szigeten egy ősi labirintus, változatos állat és növény világ és számos barlang várja az ide látogatót. Az egész sziget természetvédelmi terület, így itt is érvényes a mindent a szemnek, semmit a kéznek szabály. A szigeten csak a kijelölt útvonalon szabad közlekedni és érdemes túra felszereléssel, esőkabáttal és enni és innivalóval érkezni a kalandra. Kirándulásunk során, ha igazán szerencsések vagyunk, akkor az érdekes madarak mellett fókákat is láthatunk.