Stockholm

Turista kalauz Stockholmhoz

Megközelíthetőség

Stockholm

Stockholm, világvároshoz méltóan nagyon fejlett közlekedési hálózattal várja az idelátogató turistákat és üzletembereket. A város megközelíthető autóbusszal és vonattal, melyek mindegyike egy helyre, Stockholm központjába érkezik, a Cityterminalenre. A központi pályaudvar direkt összeköttetésben van a stockholmi metróval is, így a város bármyle pontja könnyen megközelíthető érkezés után. A Stockholmba érkező repülőjáratokat három repülőtér fogadja: Arlanda, Bromma és Skavsta. Utóbbo csak diszkont járatokat fogad. Mindhárom repülőtért közvetlen buszjáratokkal van összekötve a város központtal, de Arlandába az Alanda Express gyorsvonattal is kijuthatunk, alig több, mint 20 perc alatt. Stockholm, tengerpati város lévén jelentős kikötővel is rendelkezik. Hajóforgalmának Finnországból és a balti államokból érkező részét a Vikingterminalon fogadja. Ide érkezik a kompok jelentős része is. Stockholm másik kikötője a Värtahamn, ahová a Silja Line járatai érkeznek. Mindkét kikötő közvetlen buszjárattal van összekötve a Cityterminalennel.

Közlekedés a városban

Stockholm várostérkép

A stockholmi tömegközlekedés nagyon fejlett, de egyben elég drága is. A járatok általában nem zsúfoltak, válogathatunk a számos busz, metró és HÉV járat közül annak függvényében, hogy éppen melyik részét kell a városnak megközelíteni. Ha naponta többször is használni akarjuk a tömegközlekedést, akkor már érdemes valamilyen bérletet váltanunk. Ha autóval érkezünk Stockholmba, akkor legbiztosabb, ha a szállodánk kijelölt parkolójában hagyjuk autónkat és átváltunk tömegközlekedésre, vagy kerékpárra, mert a városban elég nehéz eligazodni a teljesen egyedi parkolási rendben, ráadásul a parkolásért hétköznap mindenhol borsos árat kell fizetnünk. Ha mégis autóval vennénk nyakunkba a várost, akkor mindenképpen tájékozódjunk a helyiektől, mielőtt valahol otthagyjuk autónkat, nehogy beleszaladjunk egy több száz koronás büntetésbe. Ha egy-két napra érkezünk Stockholmba és főleg városnézéssel szeretnénk tölteni az időnket, akkor érdemes lehet kiváltani a Stockholm Card-t, mellyel a múzeum többsége ingyen látogatható és Stockholm összes zónájában ingyen utazhatunk vele. A kártya kiváltható 24, 48 vagy 72 órára és az érvényesítés pillanatától használható.

Látnivalók a városban

Óváros (Gamla Stan)

Gamla Stan térkép

Gamla Stan egy kis sziget Stockholm szívében, mely szinte minden irányból megközelíthető hídakon keresztül a város többi pontja felől. Az óvárosban nagyon kevesen, mindössze 3000-n élnek. A szűk utcácskák meghatározó elemei a város szívének.

Királyi palota (Kungliga Slottet)

A Királyi palotába hétfő kivételéven minden nap beléphetünk. Ha szeretnénk az összes kiállítást megnézni, akkor vehetünk egy közös jegyet, de lehetőség van arra is, hogy csak bizonyos részeket nézzünk meg, ekkor valamivel kevesebbe kerül a belépőjegy.

Kungliga Slottet, Stockholm

A Királyi palota helyén egykoron vár állot. Ennek romjaira épült az óriási kastély olasz barokk stílusban. Méreteit mi sem szemlélteni jobban, minthogy az itt található szobák száma eléri a 600-t.

A palotán belül megtekinthetjük a reprecentációs termeket, benézhetünk a kincstárba és a palota pincéjében megtekinthetjük a a régi erőd romjait is. Ha dél körül járunk a Királyi palota környékén, akkor megnézhetjük az őrségváltást is, melynek helyszíne a külső várudvaron álló Kristina Gyllenstierna szobor környéke.

A palotán belül külön kiállítást láthatunk a királyi fegyvertárban, ahol számos férfi és női fegyver, valamint ékszer és öltözet tekinthető meg egészen az 1500-s évekig visszamenően.

Nagytemplom (Storkyrkan)
Nagytemplom, Stockholm

A Királyi palotávan szemben található neogótikus stílusban épült templon a hét minden napján látogatható. A templomot 1306-ban, a tornyot pedig 1743-ban építették fel. A gótikus templom öt hajóra osztott, padozatát csiszolt, feliratos kőlapok borítják. Az ébenfából és ezüstből készült oltár Hamburgban készült.

Nobel múzeum (Nobelmuseet)

A Nobel múzeum Alfred Nobel életművének állít emléket. A kiállítás, mely hétfő kivételével minden látogatható, nemcsak Nobel életművével foglalkozik, hanem emléket állít és bemutatja a róla elnevezett díj történelmét is.

Érmemúzeum (Kungliga Myntkabinettet)

A királyi palotával szemben várja minden nap látogatóit az ingyenesen megtekinthető Érmemúzeum, ahol számos érme ritkaságot tekinthetnek meg az érdeklődők. Az egyik legérdekesebb darab az i.e. 625-ből származó érme, melyet a világ első aranypénzeként tartanak nyilván.

Lovagsziget templom (Riddarholmskyrkan)
Lovagsziget templom

Stockholm egyik legjellegzetesebb épülete a csipkés, öntöttvas tornyú Lovagsziget templom, melyet minden nap látogathatnak a turisták. A templom már négyszáz éve királyi temetkezési hely.

A modern városközpont

Stockholm talán legjellegtelenebb és a városképbe se nagyon illő része a Sergels tér és környéke, mely a város üzleti-kereskedelmi központjának ad helyet. A Sergels tér az 1970-s éveket idézi fekete-fehér mozaikjával és a körülötte álló funkcionalista, kocka épületekkel.

Kultúrpalota (Kulturhuset)

A téren áll a Kultúrpalota is, mely kívülről egyáltalán nem, belülről viszont sok érdekességgel várja látogatóit. Az épületben rengeteg időszaki kiállítás, könyvtár, színházterem, boltok és kávézók várják az idelátogatót.

Szépművészeti múzeum (Nationalmuseum)
Nationalmuseum, Stockholm

A Skeppsholmer felé vezető hídnál találhatunk rá a jellegzetes szürkészüld tetejű Szépművészeti múzeumra, melynek belső falait Carl Larsson freskói díszítik. A kiállítás gazdag anyagot mutat be szobrokból, ikonokból és képekből egészen az 1500-s évekig visszamenőleg.

Zenemúzeum (Musikmuseet)

Ha valaki érdeklődik a hangszerek iránt, akkor számára kihagyhatatlan és meghatározó élményt nyújt majd a Zenemúzeum, ahol több ezer hangszer került kiállításra. A hangszerek között egészen ősi zajkeltők és méreg drága hegedűk is a kiállítás részét képezik.

Kungsholmen

Városháza (Stadshuset)
Városháza, Stockholm

Svédország fővárosának másik emblematikus épülete az 1923-ban, Gustav Vasa Stockholmba vonulásának 400. évfordulóján, átadott Városháza. A Városháza nem csak kívülről tekinthető meg, hanem vezetett túra keretében belülről is megnézhető. A túra keretén belül fölmászhatunk a városháza tornyába is egy szűk csigalépcsőn. A feljutás nem valami kellemes élmény, de a toronyból való kilátásért megéri a fáradozást. Madártávlatból láthatjuk innen a Királyi palotát, az Óváros tornyait, a Söderrmalm templomait és a távolban ringatozó vitorlásokat is.

Skeppsholmen

Skeppsholmen térkép

Az Óváros melleti kis szigetre egy öntöttvas hídon keresztül érkezhetünk meg. A szigeten két érdekes múzeum is várja látogatóit. Itt található egyrészt a Modern Múzeum (Moderna Museet), ahol a világ egyik leggazdagabb kiállítási anyaga tekinthető meg a 20. századról. Több tízezer festmény várja az idelátogatót, de rengeteg szobor és egyéb installáció is látható a kiállításon. A sziget másik múzeuma az Építészeti múzeum (Arkitekturmuseet), ahol a svéd építészet és dizájn fejlődését és összefüggéseit bemutató különleges kiállítást láthatunk.

Djurgården

Djurgården térkép

A Djurgården Stockholm parkosított szigete, közvetlenül az Óváros és Skeppsholmen mellett. A sziget amellett, hogy ideális hely a sétálgatásra, számos érdekes múzeummal is várja látogatóit.

Északi múzeum (Nordiska Museet)

Az Északi múzeum 1907-ben készült el. Látványos épülete fogad minket jobb kéz felől, ahogy megérkezünk a hídról a szigetre. Az épület előtt áll X. Károly Gusztáv lovasszobra, a múzeumban pedig Gustav Vasa festett tölgyfaszobra. A kiállításon többek között megnézhetünk egy gyűjteményt számi kézműves munkákból, de elmélyülhetünk a skandináv hagyományokban is, hiszen három évszázad divatja, lakberendezése is bemutatásra kerül az épületben.

Vasa múzeum (Vasamuseet)
Vasa múzeum

A Vasa múzeumban eredeti pompájában nézhetjük meg a Vasa hadihajót, mely soha nem került bevetésre annak köszönhetően, hogy kifutása után azonnal elsüllyedt. A hajó ennek ellenére impozáns látványt nyújt, hiszen tervezői mindent beleadtak anak idején. 64 darab óriású ágyú és csodálatos dízsítőelemek találhatók a hajón, mely a több, mint 300 éves vízalatti tartozkodást is átvészelte.

Skanzen (Skansen)
Skanzen

A Djurgården Skanzen hegyén található az 1891-ben megnyitott szabadtéri falumúzeum, mely minden nap látogatható. Tulajdonképpen egy kis Svédországot építettek itt a tervezők, mert az ország különböző részeiből 150 épületet állítottak fel a kiállításon.

Akvárium (Aquaria Vattenmuseum)

Nem túl nagy, de annál érdekesenn a vizek élővilágát bemutató kiállítás, melyet az Akváriumban nézhetünk meg. A kiállítás érdekessége, hogy az északi tengertől a trópusi tavakig sikerült a tervezőknek modellezni a különböző területeket, így tulajdonképpen minden kiállított állat és növény "eredeti" élőhelyén tekinthető meg.

Élővilág múzeum (Biologiska Museet)

Az Élővilág múzeum egy középkori fatemplom benyomását kelti. A kiállításon Skandinávia állatvilágával ismerkedhetünk meg. Gyakorlatilag minden skandináviában élő állat preparált formában megtalálható itt, így látható például egy különlegesen elpusztult héja is, mely zsákmányra való lecsapás után pusztult el a zsákmányába kapaszkodva.

Tengerészeti múzeum (Sjöhistoriska Museet)

Akit érdekel a svéd hajózás története, annak érdemes a Tengerészeti múzeum kiállítását is megnézni, ahol modellek, régi hajózási eszközök, tervrajzok, festmények engednek bepillantani a multba.

TV-torony (Kaknäs)
Kaknäs

Stockholm egyik közkedvelt turista látványossága a sziget közelében álló, 155 méter magas adótorony. Ha felmegyünk a toronyba, akkor térképszerűen rajzolódik ki előttünk Stockholm szigetekre tagolt képe. Mindenképpen érdemes időt és pénzt áldozni erre a látványra.

Södermalm

Södermalm térkép

Ha szeretnénk betekintést nyerni abba, hogyan kapcsolódnak ki a helyiek, akkor érdemes ellátogatni Södermalmba, ahol a jó hangulat garantált. Számos kocsma és vendéglő várja itt a lazulni, mulatni vágyó látogatót.

Várostörténeti múzeum (Stockholm Stadsmuseum)

A múzeum átfogó képet Stockholm fejlődéséről. A 17. századi épület három szintjén végigmenve 750 év távlatából is láthatjuk a várost. megnézhetjük hogyan fejlődött, hogyan épült ki a mai Stockholm az évszázadok során.

Játékmúzeum (Leksaksmuseet)
Södermalm

Ha gyerekkel érkezünk Stockholmba, akkor érdemes ellátogatnunk a Játékmúzeumba, ahol játékok ezrei kerültek kiállításra. Látható itt rengeteg régi baba, autó, vonat és ólomkatona is. A gyerekeket meglephetjük természetesen valamilyen játékkal a shopból, de beülhetünk velük a gyermekszínházba is, ha éppen ehhez van kedvünk.

Börtönmúzeum (Långholmens Fängelsemuseum)

Borzongató élményben lehet részünk, ha betérünk a Börtönmúzeumba, így ide kis gyerekeket inkább ne vigyünk. A büntetésvégrehajtás elmúlt 250 éves történelmét mutatja be a múzeum igen érzékletesen felhasználva a korabeli fogvatartáshoz használt eszközöket.

Villamosmúzeum (Spårvägsmuseet)

A Villamosmúzeumban Stockhol tömegközlekedésének történelmével ismerkedhetünk meg. A kiállításon régi járművek, egyenruhák és korabeli fényképek segítenek áttekinteni a közel és távolabbi múltat.

Stockholm környéke

Drottningholm palota (Drottningholms Slott)
Drottningholms Slott

A királyi család nyári lakhelye a Lovö-szigeten található és nyáron minden nap látogatható. A palota az 1600-s években épült. Körülötte csodálatos barokk park található, ahol az Udvari színház és a Kínai pavilon is helyet kapott. A reneszánsz kastélyt egyedül is bejárhatjuk és megcsodáljuk a főként barokk bútorzatot. Érdemes tovább időzni a könyvtárban és a kápolnában, mert ezek berendezése igazán szemet gyönyörködtető.

Millesgården

Ha szeretnénk egy jót sétálni híres szobrok másolatai között, akkor látogassunk el a Millesgårdenbe, mely Stockholm keleti külvárosában, Lidingö szigetén található. A szobrok között számos olyan köztéri szobor másolata is látható, melyek az Egyesült Államok közterein illetve Svédország különbözői helyein láthatóak eredetiben.

Skokloster kastély (Skokloster Slott)
Skokloster kastély

A Mälaren-tó partján fekszik ez az 1600-s években épült barokk palota, melyet Stockholmból HÉV-vel és busszal tudunk megközelíteni. A kastélyban látható egy hatalmas egyvergyűjtemény és több pazarul berendezett szalon is, de megnézhetjük azt is, hogy hogyan hagyták félbe a nyugati szárny egy részét még 1676-ban.

Hajós városnézés

Bizonyára nem meglepő, hogy a szigetekre épült Stockholmban számos hajós városnézést is kínálnak számunkra. Talán legérdekesebbek ezek közül a Kungsholmen és Djurgården hajóstúrák.

Aktív pihenés

A városnézés mellett számos egyéb élményt is kínál Stockholm az idelátogatóknak. Ha fürdeni szeretnénk, akkor érdemes ellátogatni a Sturebadetbe. Ha úszni és szaunázni szeretnénk inkább, akkor a Centralbadet lehet jó választás számunkra. Ha pedig inkább vizibiciklizni vagy csónakázni szeretnénk, akkor a Djurgårdenbe vezető híd mellett bérelhetünk magunknak járművet.