Trollhättan

Turista kalauz Trollhättanhez

Megközelíthetőség

Trollhättan

Trollhättan Göteborgból érhető menetrendszerinti busz és vonat járatokkal, melyek egyaránt a göteborgi központi pályaudvarról indulnak. Vonattal az út csak 45 perc, míg busszal valamivel lassabban, 75 perc alatt érhető el a város.

Közlekedés a városban

Trollhättan érdekessége, hogy sok más várossal ellentétben a vasúti pályaudvar és a buszvégállomás nem egy helyen található. A buszok a Drottingtorgetre érkeznek, míg a központi pályaudvar a Brangardsgatanon található. A két fontos érkezési pontot a Drottninggatan köti össze, mely egyben a városközponton is áthalad. Trollhättanben szinte lehetetlen eltévedni, mert a város fekvéséből adódóan minden utca a folyó, Göta-älv, felé, egyben a városközpont felé lejt.

Látnivalók a városban

Vízesés (Trollhättan Falls)

Trollhättan vízesés

A város mértani középpontjában egy mesterséges vízfalat csodálhatunk meg, mely a zsilipek működése közben látható. A lezúduló irdatlan víztömeget csak akkor láthatjuk, amikor a zsilipkapuk kinyílnak. Különösen látványos a mesterséges vízesés éjszakai kivilágításban, melyet júliusban és augusztusban csodálhatunk meg péntek esténként.

Autómúzeum (Saab Bilsmuseum)

A Saab rajongók számára kihagyhatatlan ez a nyáron minden nap látogatható kiállítás, melyet a Saab autógyár üzemeltet. Itt látható az eddig legyártott összes Saab model első példánya és számos egyéb versenyautó és koncepcióautó is.

Tudományos játszóház (Innovatum Science Center)

Különösen érdekes kiállítás található a Tudományos játszóházban a gyereke számára. A nagy területen elterülő kiállításon a fizika törvényeivel ismerkedhetünk meg és kipróbálhatjuk azt is, hogy hogyan alszanak az űrhajósok a súlytalanságban. Ha meglátogatjuk a múzeumot, akkor ne feledjük, hogy belépőjegyünkkel felülhetünk a Linbanan függővasútra is, mely átlibeg velünk 30 méter magasságban a csatorna és a régi vízerőmű felett.

Jávorszarvasok hegye (Ålgens berg)

Ålgens berg

Érdemes egy rövid kirándulást tennünk a Trollhättantől 15 km-re fekvő Hunnebergbe, ahol Svédország legnagyobb jávorszarvasokkal kapcsolatos kiállítását nézhetjük meg. Itt mindent megtudhatunk a svédek nemzeti állatáról, megnézhetjük élőben is az óriási állatokat és interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a jávorszarvasok életmódjával.

Aktív pihenés

Störmkarlen

Nyáron rendszeresen van a városban veterán autó találkozó a zsilipeknél. Július harmadik hétvégéjén vannak a vízesés napok, amikor fesztivál hangulat uralja el a várost. Ha igazán gyönyörködni szeretnénk a város szépségeiben, akkor mindenképpen érdemes hajókirándulásra is befizetnünk a Störmkarlen hajóra, mely a csatornán közlekedik. A városban érdemes gyalogosan is végigjárni a különböző ajánlott útvonalakat, mert nagyon hangulatos sétákat lehet így tenni az aprócska hídak útbaejtésével.