Umeå

Turista kalauz Umeåhoz

Megközelíthetőség

Umeå

Umeå Stockholmból elérhető közvetlen buszjárattal. A busz a stockholmi főpályaudvarról indul és alig több, mint 9 óra teszi meg az utat. Legolcsóbban vonattal juthatunk el ide, mert a Norrlandståget nevű vonat Umeåt is érinti. A vonatút Stcokholmtól valamivel több, mint 10 órát vesz igénybe. A leggyorsabb, de egyben legdrágább utazási forma ide is a közvetlen repülő járat, mely kb. 70 perces menetidejű Stockholmból, és napi több járat közül is válogathatunk. A reptérről 20 perc alatt beérhetünk a városba a reptéri busszal, mely minden járat érkezése után röviddel indul. A megvásárolt menetjeggyel pedig igénybevehetjük még a helyi közlekedést is 2 órán belül.

Közlekedés a városban

Ha vonattal vagy busszal érkezünk a városba, akkor először a városközpont északi szélén találjuk magunkat. A város centruma, ahonnan a legtöbb látnivaló gyalogosan elérhető félúton van a pályaudvar és az Umeå folyó között. Ha a város külső részeire is szeretnénk ellátogatni, akkor érdemes igénybe venni a tömegközledést, mert a helyi buszokkal szinte mindenhová eljuthatunk.

Látnivalók a városban

Umeå nyírfák

Umeåt sokszor a nyírfák városának hívják, mert az 1888-s tűzvész utáni újjáépítésnél épített tűzfogónak használt széles sugárutak mentén háromezer nyírfát ültettek. Mára ezek a fák, a zord időjárás ellenére, már nagyon nagyra nőttek és meghatározó elemei a városképnek.

Városi templom (Umeå Stads Kyrka)

Umeå városi templom

Az eredeti fatemplomot még az 1600-s években építették a városba. Ez a templom 1720-ban pusztult el, mert az oroszok lerombolták. A helyiek pár év alatt újjáépítették a templomot, de az 1800-s évek végén, egy karácsony estén ez is porráégett. A ma is álló neogótikus kőtemplom a svéd téglaépítészet egyik jellegzetes épülete.

Múzeum negyed (Gammlia)

Umeå Helena Elisabeth fatemplom

A múzeum negyed minden nap ingyenesen látogatható és a centrumtól alig egy kilométerre található északkeletre. Megnézhetjük a skanzen jellegű Szabadtéri Múzeumot, ahol láthatunk épületet az 1600-s évekből is. Itt található egy 200 éves nyolcszöglető fatemplom is, melyet a Holmön szigetről szállítottak ide. Ez népszerű esküvői helyszín a helyiek körében. Sétánk során megnézhetjük a Horgász és Tengerész Múzeumot, de betérhetünk a Képmúzeumba is. A skanzen területén bolyonghatunk a szélmalmok, kis farmházak, régi iskola és a hagyományos kézműves házak között, miközben láthatjuk, ahogy az idegenvezetők megjelenítik a korhű ruhákat is.

Képmúzeum (Bildmuseet)

A Gammliában található a szintén ingyenesen látogatható népszerű és izgalmas Képmúzeum, melyet az egyetem üzemeltet. Az állandó kortárs svéd és nemzetközi művek mellett szinte mindig van valamilyen időszaki kiállítás is a múzeumban. Az állandó kiállítások közül talán a legérdekesebb a Carl Larsson és Anders Zorn festményeit bemutató kiállítás, mely egyedülálló kollekció az 1900-s évek elején élt svéd festészetből. A múzeumban a festmények mellett kiállításra került számos szobor, fotó, iparművészeti alkotás és épület makett is.

Megyei múzeum (Västerbottens Museum)

Västerbottens Museum

Szintén a Gammliában található a megye kultúrtörténetét bemutató, ingyenesen látogatható Megyei múzeum. A kiállítás kiemelt témái az ipari forradalom kora, a számi kultúra és a rénszarvastenyésztő életforma. Az ezzel kapcsolatban látható leletek sokasága egészen az őskorig nyúlik vissza. A múzeumban megnézhetjük azt is, hogy a város hogyan nézett ki az 1888-s tűzvész előtt, mert a korabeli állapotot egy óriási makett szemlélteti. A múzeum érdekes része a símúzeum is, ahol a világ legrégebbi síléce is látható, mely több, mint 5000 éves lelet.

Paleontológiai múzeum (Förhistoriska Världen)

A Paleontológia múzeum nyáron, hétfő kivétel minden nap látogatható. A múzeum nem túlságosan nagy, de az itt található fosszíliákat, dinócsontokat nagyon látványos módon jelenítik meg az ötletes díszletek. A múzeumban többféle tudományos elmélet is látható az élet keletkezésével kapcsolatban. Megtekinthetünk számos mamutfogat és látható itt egy 500 millió éves rákszerű ízeltlábú is. A gyerekek számára különösen vonzó környezetben mutatják be a paleontológiai érdekességeket ebben a múzeumban.

Motormúzeum (MC Museum)

A kis motormúzeum a nyári szezonban várja az érdeklődőket, ahol 50 veterán motor és robogó tekinthető meg, melyek közül a legrégebbi az 1920-s évekből való. A kiállított darabok főleg a svéd és angol veteránokból tevődnek össze, de van itt egy öreg Harley is.

Aktív pihenés

Bräntberget

Umeå télen várja a síelni és szánkózni szeretőket. A város északi részén található a Bräntberget hegy, ahol kényelmes pályák várják az ideérkezőket. Aki kirándulni szeretne, annak érdemes az Ume folyó menti Umeleden útvonalat követni. Itt lehet gyalogosan sétálni, de akár kerékpározni is. Az út a cenrtumból indul és számos érdekes régi látnivaló mellett visz el, és a már nem működő, de még mindig érdekes norrforsi vízerőműnél ér véget.

Talán meglepő, de nyáron itt is lehet fürdeni a tengerben, mert a vízhőmérséklet sokszor eléri a 21 fokot is. A környéken található kisebb tavak víze pedig még ennél is melegebb a szép nyári napokon. A környék éppen ezért számos különböző fürdőhellyel várja a turistákat. A horgászás a tengeren ingyenes, de a tavakon is lehet napi jegy vétele után hódolni ennek a sportnak.