Uppsala

Turista kalauz Uppsalahoz

Megközelíthetőség

Uppsala

Uppsala viszonylag közel fekszik Stockholmhoz, így a távolsági buszjáratok sűrűn járnak. A város egy óra alatt elérhető ezekkel a fővárosból. Közvetlen buszjárat van Örebro és Uppsala között is, de innen csak 1-2 járat van naponta és az őt is közel 3 órás. Habár Uppsalanak hivatalosan nincs repülőtere, Stockholm repülőtere, Arlanda, éppa két város között fekszik, így akár Uppsalaba is jöhetünk repülővel, ha Stockholm Arlanda repülőterére váltunk jegyet. A reptérről közvetlen buszjáratok járnak Uppsalaba, 35 perces menetidővel és gyakori indulási idővel. Arlandáról és Stockholmból is eljuthatunk Uppsalaba vonaton is. A jegyár és a menetidő majdnem megegyezik a buszjáratokéval.

Közlekedés a városban

Uppsala busz és vasúti pályaudvara közvelenül a városközpont mellett található. Az Uppsalat kettészelő folyó két partját érdemes bejárnunk, ha a helyi nevezetsségeket szeretnénk végigjárni. Egyedül a Gamla Uppsalaba nem érdemes elgyalogolni, de ide két buszjárat is közlekedik, így ennek a megközelítése sem lehet gond.

Látnivalók a városban

Öreg Uppsala (Gamla Uppsala)

Királyi temetkezési dombok

A régi óvárosba úgy juthatunk el, ha északi irányba indulunk el a centrumból. Gamla Uppsala kb. 5 km-re fekszik a jelenlegi centrumtól. Mivel régen itt volt a svéd királyság fővárosa, ezért számos királyi emléket láthatunk a régebbi korokból. Látható itt például több temetkezési domb, melyeket a piramisokhoz hasonló módon építettek annak idején királyi sírhelyként, de látható itt egy nagon régi, 12. századi kőtemplom is.

Óvárosi múzeum (Gamla Uppsala Museum)

Közvetlenül a királyi sírdombok mögött található ez a múzeum, mely nyáron minden nap látogatható. A kiállításon megnézhetjük, hogy hogyan épültek annak idején a sírdombok és megtekinthetünk számos ékszert, melyek a pogány és keresztény időkből kerültek elő.

Kastély (Uppsala Slott)

Kastély

A kastély, melyet Gustav Vasa kezdett építtetni 1549-ben, csak nyáron áll nyitva a látogatók előtt. Mivel jelenleg is van itt lakása a királynak és a megyei kormányzónak, ezért az épület csak vezetett túra keretén belül nézhető meg. Habár az épület a 18. század elején leégett, szerencsére teljesen újjáépült a tűzvész után, így ma is szinte az erdeti állapotát nézhetjük meg.

Székesegyház (Uppsala Domkyrka)

Székesegyház

A 13. században épült székesegyház mai formáját az 1400-s években kapta meg. Ez a kéttornyú gótikus katedrális Skandinávia legmagasabb temploma, ahol számos történelmi személyiség talált végső nyughelyére. A templomom belül található egy külön kincstár is, melyet csak idegenvezetéssel nézhetünk meg. Érdemes csatlakozni, mert itt látható például Szent Erik ereklyéje is, aki Svédország védőszentjének tartanak.

Egyetemi múzeum (Museum Gustavianum)

Egyetemi múzeum

Az Egyetemi múzeum a nyári hónapokban hétfő kivételével minden nap látogatható. A múzeum az egyetem főépületében található, mely már önmagában is érdemes a látogatásra, hiszen a 17. században épült. A kiállításon megnézhetünk számos korabeli orvosi eszközt, melyeket a kutatások során használtak, de itt látható például Celsius eredeti hőmérője is. A múzeum egy másik szárnya bővelkedik egyiptomi leletekkel.

Megyei múzeum (Upplandsmuseet)

A Megyei múzeum egy 18. századból való nagy szélmalomban kapott helyet, mely egy kis szigeten áll a székesegyháztól nem messze. A múzeumban lévő kiállítás bemutatja a város történelmét, Uppsala környezetének változását és fejlődését és betekintést enged a helyi népművészeti hagyományokba is.

Botanikus kertek (Linné Trädgården, Botaniska Trädgården)

Linné Trädgården

Uppsalaban két botanikus kert is várja a különleges növények iránt érdeklődőket. A Linné Trädgården az egyetem botanikus kertje, melyet még 1655-ben alapított Olef Rudbeck. Ez a legrégebbi botanikus kert az országban. A város újabb botanikus kertje a Botaniska Trädgården, melyet azrt alakítottak ki, mert az egyetem botanikus kertjébe már nem fértej el az új növények. Ez az óriási kert a kastéllyal szemben került kialakításra.

Aktív pihenés

Uppsalaban található Svédország egyik legnagyobb úszó és szabadidő központja a Fyrishovs Sommarbad. Itt úszhatunk 50 méteres versenyuszodában, de kipróbálhatjuk a csúszdák sokaságát, vagy a jacuzzikat és a szaunát is.