Vadstena

Turista kalauz Vadstenahoz

Megközelíthetőség

Vadstena

Busszal Motalából és Stockholmból érhető el Vadstena. Az út Motanából kb. 25 perc, Stockholmból pedig három és fél óra. Ha Stockholmból tervezzük a kirándulást, akkor a központi pályaudvar mellől indul a busz.

Közlekedés a városban

Ha busszal érkezünk a városba, akkor csupán párc percnyi sétára érkezünk meg a centrumtól a buszpályaudvarra, mely a centrumtól nyugatra helyezkedik el a régi kikötő és a kastély mellett. A centrumot gyalogosan a Jämvägsgatanon és az ezt követő Storgatanon érhetjük el.

Látnivalók a városban

Vadstena Apátsági templom

Apátsági templom (Vadstena Klosterkyrka)

Az 1430-ban felszentelt gótikus Apátsági templom közvetlenül a centrum mellett, a tó partján áll. A templomot a katolikus ész evangelikus egyház közösen használja. Mindenképpen érdemes benézni a templomba, ahol megnézhetjük a középkori építeszi technikát láttató falakat, a keményfa padsorokat, a fából faragott oltárképet és a 600 éves Brigitta szobrot.

Kolostormúzeum (Klostermuseum)

Közvetlenül a templom mellett található a Kolostormúzeum, melyet nyáron lehet látogatni. A szinte eredeti formában megmaradt gótikus kolostor egykor királyi rezidencia volt. Aki szereti a középkori építészetet, annak igazi gyöngyszem ez a vaskapujával, purintán berendezésével és egyszerű freskóival díszített épület.

Vadstena kastélya (Vadstena Slott)

Vadstena Slott

A reneszánsz-barokk kastély közvetlenül a kikötőnél magasodik az égbe. Az építkezés még 1544-ben megkezdődött. Ereditel erődnek épült, de az építkezés megkezdése után röviddel a terveket megváltoztatták és királyi palotaként folytatták a munkálatokat. Végleges formáját az épület az 1800-s években kapta meg. A kastélyban megcsodálhatjuk az eredeti királyi bútorzatokat is. A kastély faragott kőhomlokzatával, kupolás tornyaival ma is eredeti fényében pompázik.

Vörös torony (Rödtornet)

A nyáron ingyenesen látogatható építmény Vasdstena kultúrális központja, ahol várostörténi kiállítás nézhető meg. Vörös tornyával az épület a délsvéd templomokra emlékeztet.

Játékmúzeum (Leksaksmuseet)

A Játékmúzeum szintén nyáron látogatható. Az 1800-s évek játékai mellett számos nagyon régi óra, oldtimer moped és motor is látható a kiállításon.

Tåkern madárparadicsom (Tåkern Naturreservat)

Tåkern madárparadicsom

Idilli kirándulóhely a várostól délnyugatra található Tåkern tó, ahol Svédország egyik leglátogatottabb madár-megfigyelőhelyére is betérhetünk a nyári hónapokban. A tónál az északi madárvilág apraja és nagyja is megfordul, amikor madárvonulás időszaka van. Nyáron pedig a terelgető récékben, ludakban, vöcskökben gyönyörködhet távcsővel a madarakért rajongó látogató.

Aktív pihenés

Vättern

A Vättern igazi horgászparadicsom. A partról ingyenesen horgászhatunk, de a tavon rendszeresen közlekednek horgászhajók is, melyekről szintén kipróbálhatjuk hobbinkat, ha éppen ehhez van kedvünk. A környék kisebb tavain is megengedett a horgászat térítés ellenében. Vadstena és környéke kiváló terep a kerékpárosok számára is. Az sem baj, ha nem hoztunk magunkkal kerékpárt, mert a kölcsönzőkben bárki talál magának megfelelő sporteszközt. A Vättern nem csak a horgászok paradicsomy, hanem a hajókázóké is. A kastély és a kikötő közelében számos lehetőség nyílik számunkra, hogy különböző vízi járművet béreljünk és meghódítsuk a tavat.