Västerås

Turista kalauz Västeråshoz

Megközelíthetőség

Västerås

Västerås autóbusszal Stockholmból és Örebro felől közelíthető meg közvetlen járatokkal. A fővárosból egy óra negyven perc alatt, míg Örebroból másfél óra érhetjük el a várost. Repülő járat üzemel Malmő és Västerås kzött, melynek menetideje 1 óra 20 perc. Ha Göteborgból szeretnénk ideutazni, akkor pedig vonattal érdemes közelítenünk és nagyjából 4 órás menetidővel számolnunk.

Közlekedés a városban

Ha repülővel érkezünk, akkor a reptéri busszal negyed óra alatt éhretünk be a centrumba. A vonat és a busz viszont közvetlenül a város központjába érkezik. Ha sétálni indulunk, akkor a folyó bal partján érdemes mindezt megtenni, mert a fontosabb látnivalók itt csoportosulnak.

Látnivalók a városban

Művészeti múzeum (Konstmuseum)

Västerås Művészeti múzeum

A folyóparton található múzeum ingyenesen látogatható hétfő kivételével minden nap. A kiállítás állandó részében 20. századi svéd festők alkotásait nézhetjük meg, de itt láthatóak például Nemes Endre, Pécsváradi festő, szürrealista képei is.

Városháza (Stadshuset)

Az 1950-s években épült gránit épületben kapott helyet a Városháza. Kilátója 65 méter magas, ahonnan a város és környéke is alaposan szemügyre vehető. Sajnos csak külön kérésre mehetünk fel a kilátóba, de érdemes megkérdezni a személyzetet, hogy felengednek-e.

Katedrális (Domkyrka)

Västerås Domkyrka

A katedrális tornyán látható korona jelzi, hogy az 1200-s évekből való templomban királyi sírhely is található. Itt nyugszik XIV. Erik, Gustav Vasa fia. A Katedrális hatalmas méreteit mutatja, hogy benne hat szárnyasoltár és számtalan kápolna is helyet kapott.

Kyrkbacken

A székesegyház mögött található ez a negyed, mely egy élő skanzen-szerű része a városnak. Itt találjuk Svédország első középiskoláját, a legrégebbi iskolai botanikus kertet és az iskola börtönt is. Érdemes benézni az apró faházak kertjeibe is, melyek nagyon szépen ápoltak.

Skanzen (Vallby Friluftsmuseum)

Vallby Skanzen

A Skanzen ingyenes látogatható és Vallby városrészben található. Mindenképpen érdemes itt egy sétát tennünk, mert ez a legszebb része a folyópartnak az egész városban. A Skanzenben 40 ház található, melyek a legkülönbözőbb korokból származnak. Közöttük számos kézműves műhely és egy iskola és egy viking ház is várja az érdeklődőket.

Anund király sírdombja (Anundshög)

Anund király sírdombja

A belvárostól kissé távolabb, a város keleti szélén látható Svédország legnagyobb őkori sírdombja, melynek átmérője 60 méter, magassága pedig 14 méter. A domb közelében látható még néhány hatalmas kőből kirakott hajó is, melyeket szintén temetkezési célból építettek a 11. század elején.

Aktív pihenés

Aki szeret horgászni, annak érdemes ellátogatni a Mälaren tóhoz, ahol ingyenesen hódolhatunk ennek a szenvedélyünknek. Ha strandolni szeretnénk, akkor a város délnyugati szélén kell a tóparti strandot keresni, melyből itt kettőt is találunk. Napfényes időben érdemes áthajózni Östra Holmen, vagy Elba szigetére is, ahol szintén nagyszerű strandokat találhatunk.