Växjö

Turista kalauz Växjöhöz

Megközelíthetőség

Växjö

Autóbusszal Jönköping, Ljungby és Halmstad irányából közelíthető meg a város. Közvetlen vonattal érkezhetünk Göteborg felől mintegy 3 órás út után, Kalmar felől pedig egy órás vonatozással érhetjük el a várost. Malmö és Stockholm felől vonattal csak átszállással érhető el a város Alvestan keresztül. Växjönek van saját repülőtere is, ahová Stockholmból és Koppenhágából is vannak érkező járatok.

Közlekedés a városban

Thor

A városban a tájékozódás nagyon könnyű, mert a centrumban található kéttornyú katedrális szinte mindenhonnan látszik és biztos támpont lehet az idelátogatónak. A sétálóutcákból álló központi részben található a központi pályaudvar is, így az érkezés után azonnal a könnyen áttekinthető centrumban találjuk magunkat. Különös élményt kapunk, ha körbehajózunk a Helga-tavon, ahol még ma is jár a Thor, ami egy régi fatüzelési gőzös.

Látnivalók a városban

Székesegyház (Domkyrkan)

Växjö  székesegyház

A barack színű, zöld ikertornyú székesegyház már messziről kiszúrható a városban sétálva. Helyileg a Linné parkban találunk az épületre, mely a centrum szélén található. Helyén már a 12. században is templom állt, de végleges formáját az 1843-s tűzvész után nyerte el. A keleti falnál láthatunk egy viking rúnakövet is, mely a 12. századból való. A székesegyházban pedig megnézhetjük a különböző üvegből, fából és kovácsolt vasból készült műalkotásokat. Az oltár, a szószék, a festmények és az üvegablakok mind a 17-18. század remekművei.

Linné park (Linnéparken)

Linné park

A székesegyház több, mint 100 éves parkja tulajdonképpen egy szép, ápolt arborétum, ahol kiváló lehetőség van egy nyugodt sétára. A park Linnéről kapta nevét, aki annak idején a templom melletti Caroline iskolában tanult, majd később megalkotta a növény és állatvilág rendszerezését. Az arborétumban megcsodálhatjuk a virágoskertet és a kaktuszültetvényt is.

Småland megyei múzeum és Svéd üvegmúzeum (Smålands Museum, Sveriges Glasmuseum)

A Växjö-tó partján található múzeum egész évben látogatható, sőt nyáron még hétfőn is nyitva tart. Svédország legrégebbi megyei múzeumában helytörténei és régészeti kiállítást nézhetünk meg. A kiállítás különlegessége a svéd üvegmúzeum, melynek keretén belül megismerkedhetünk a svéd üveggyártás történetével és szebbnél szebb üvegművészeti darabokat is megcsodálhatunk.

Kronobergs kastély (Kronobergs Slottsruin)

Kronobergs kastély

Svédország egyik legszebb reneszánsz kastélyát a Helga-tónál a nyári időszakban látogathatjuk meg. A kastély a 16. század remekműve és arról is híres, hogy innen indult a farmerek lázadása a királyi hatalommal szemben Nils Dacke vezetésével a 16. században.

Svéd emigránsintézet és múzeum (Svenska Emigrantinstitutet)

Az emigránsmúzeum egész évben látogatható. Svédországból több, mint 1,3 millió ember emigrált az 1850 és 1930 közötti időszakban. A múzeumban a kivándorlásnak állítottak emléket. Az interaktív kiállítás számos hanganyag, levél, napló és dokumentum segítségével próbálja meg visszaadni a kivándorláskori történelmet. A kiállításon külön foglalkoznak a Titanic pusztulásával, ahol nagyon nagy számú svéd kivándorló vesztette életét.

Interaktív tudományos játszóház (Xperiment Huset)

A főszezonban hétfőn is nyitvatartó játszóházat az állomástól egy kilométerre találjuk meg a Regementsgatannál. A játszóház helyén régen egy mozdonygarázsvolt, ami már önmagában sajátos hangulatot ad a helynek. Az interaktív múzeumot kifejezzet abból a célból hozták létre, hogy gyereke és felnőttek egyaránt játékos körülmények között ismerhessék meg a fizika törvényszerűségeit.

Teleborg kastélya (Teleborgs Slott)

Teleborg kastélya

A Trummen tó partján álló kastély a város déli részén található a centrumtól négy kilométerre. Első látásra a kastély egy középkori tündérmese hangulatát sugallja, pedig alig több, mint 100 éve építették Frederik Bonde gróf feleségének. A kastély parkja telejs egészében eredeti formájában pompázik még napjainkban is. Az épület jelenleg szálloda és konferencia központként funkcionál.

Växjöi presbitérium

Nem is gondolnánk, hogy magyar érintetségű látnivalót is rejteget a város, pedig a Växjöi presbitérium igazi magyar templom, mely a svédországi magyar protestánsok gyülekezetéé. Az épület 1993-ban épült és a magyar faépítészet hagyományait is magán hordozza.

Aktív pihenés

Városnézés után kikapcsolódhatunk a város kellemes uszodájában, ahol mindenféle vízes és száraz foglalkozásokra is befizethetjük magunkat. Ha pedig élő zenés szórakozásra vágyunk, akkor ellátogathatunk esténként az Oléoba, mely a városban a legnagyobb táncparkett.